00:43:10 27.04.2024
Stiri

Kabul, ținta unui nou atac: Cinci rachete au fost trase spre aeroport, cu mai puțin de 48 de ore înainte de retragerea SUA

Actualitate 30.08.2021 12:17 Vizualizări1283 Autor: Ziarul National
Kabul, ținta unui nou atac: Cinci rachete au fost trase spre aeroport, cu mai puțin de 48 de ore înainte de retragerea SUA Profimedia Images


Aeroportul din Kabul a fost ținta unui nou atac, luni dimineața. Nu mai puțin de cinci rachete au fost trase la primele ore ale dimineții spre aeroportul internațional Hamid Karzai, potrivit unor oficiali americani citați de CNN. Atacul are loc cu mai puțin de 48 de ore înainte ca Statele Unite ale Americii să încheie retragerea trupelor din Afganistan.

Sistemul de apărare antirachetă, conceput pentru protejarea trupelor terestre și instalat la aeroport, ar fi interceptat rachetele, au mai precizat sursele citate.

Potrivit jurnaliștilor AFP din Kabul, citați de The Guardian, zgomotul rachetelor care au zburat deasupra capitalei afgane s-a putut auzi, luni, la primele ore ale dimineții. Un oficial de securitate care a lucrat în administrația răsturnată de talibani pe 15 august a precizat că rachetele au fost lansate dintr-un vehicul din nordul Kabulului.

Nu există deocamdată informaţii despre posibile victime sau daune.

Potrivit unor rezidenți locali, nori de fum au fost văzuți ridicându-se deasupra clădirilor din nordul Kabulului, acolo unde se află și Aeroportul Internațional Hamid Karzai.

Casa Albă a transmis într-un comunicat că preşedintele Joe Biden a fost informat despre atac şi că operaţiunile de evacuare de la aeroport nu au fost întrerupte.

Un oficial american a declarat pentru CNN că rachetele au fost probabil lansate de ISIS-K, dar a avertizat că este prea devreme pentru a ști cu siguranță. Aparent, un vehicul civil a fost folosit ca platformă improvizată în atacul cu rachete îndreptat spre aeroportul de la Kabul, luni.

În imaginile apărute după lansarea rachetelor, poate fi observat un vehiculul în flăcări, pe o stradă din cartierul Khair Khana din Kabul.

Mașina pare să fi fost modificată, și dotată cu șase tuburi de lansare, care sunt vizibile în interiorul caroseriei carbonizate.

„Au fost câteva bubuituri puternice, cu toții eram în casă - întreaga familie - când am auzit zgomotul. Am fugit în grădină, totul a luat foc”, a spus el. „Din fericire, nimeni nu este ucis sau rănit”.

Luptatorii talibani au înconjurat inițial zona, spunând rezidenților că situația a rămas periculoasă, deși ulterior au permis jurnaliștilor accesul pe stradă.

Cu doar câteva zile înainte de termenul la care evacuarea Afganistanului trebuie încheiată, operațiunile au fost întrerupte de un atac terorist care a avut loc joi, la intrarea în aeroportul din Kabul. Un atacator sinucigaș s-a detonat în mijlocul mulțimii, omorând și rănind civili afgani, militari americani și talibani deopotrivă. Pe măsură ce operațiunile de evacuare se apropie de termenul limită, apar tot mai multe alerte de securitate.

Sute de studenți, rudele acestora, dar și profesori ai Universității Americane din Afganistan sunt, în acest moment, blocați în Kabul, după suspendarea operațiunilor de evacuare a populației civile din Afganistan. Până marți, 31 august - termenul-limită pentru evacuarea din Afganistan - SUA se va concentra exclusiv pe evacuarea propriilor militari din zonă.

Conform New York Times, militarii SUA dăduseră deja talibanilor aflați la intrarea în aeroport o listă cu numele și datele de identificare ale celor aproximativ 600 de studenți, profesori și membri ai familiilor lor.

„Ne-au spus: v-am dat numele voastre talibanilor. Suntem îngroziți, nu mai e niciun fel de evacuare și nicio posibilitate de a scăpa”, a declarat un student afgan în vârstă de 24 de ani.

Citiți AICI mai multe detalii


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md