13:38:09 26.04.2024
Stiri

Maia Sandu, SUPĂRATĂ pe cei care au făcut mare caz din faptul că dânsa a stat la coadă ca să treacă frontiera moldo-română, dar și pe cei care s-au luat de VERIȘOARELE sale angajate la Guvern și Parlament

Actualitate 30.08.2021 14:59 Vizualizări9121 Autor: Ziarul National
Maia Sandu, SUPĂRATĂ pe cei care au făcut mare caz din faptul că dânsa a stat la coadă ca să treacă frontiera moldo-română, dar și pe cei care s-au luat de VERIȘOARELE sale angajate la Guvern și Parlament


Președintele Maia Sandu consideră că nu trebuia să se facă mare caz din faptul că dânsa, la fel ca orice persoană fizică, a stat recent la coadă pentru a trece frontiera moldo-română. Totodată, șeful statului s-a supărat și pe cei care au criticat decizia spicherului Igor Grosu și premierului Natalia Gavrilița de a angaja verișoarele sale.

Potrivit Maiei Sandu, nu trebuia să se facă știri despre faptul că dânsa a stat la rând la vamă, deși este posesoarea unui pașaport diplomatic, care îi permite să treacă frontiera printr-un culoar special. „Nu trebuia să facă, pentru că este un lucru firesc și normal și nu trebuia să se facă știre din asta”, a declarat Maia Sandu.

Citește și: PREȘEDINTELE Maia Sandu a REFUZAT să treacă vama FĂRĂ rând: Insistențele Poliției de Frontieră nu s-au soldat cu succes

Mai Sandu a mai adăugat că presa ar fi spus doar jumătate de adevăr în privința verișoarelor sale angajate la Guvern și Parlament.

„E firesc să facă știri, dar, mai ales de la presa care se consideră obiectivă eu aștept ca lucrurile să fie prezentate corect. Jumătățile de adevăr sunt și ele manipulatoare și noi nu vrem să avem știri manipulatoare. Da, ea este rudă cu mine. Este asta conflict de interes? Nu este, pentru că nu eu am angajat-o și nici măcar nu am recomandat-o acolo. Nu am dat niciun telefon”, a spus șefului satului într-un interviu pentru Europa Liberă.

Președinta a precizat că una dintre verișoarele sale a făcut „un sacrificiu” atunci când a decis să se angajeze la stat.

„Este acesta un beneficiu? Eu mai degrabă cred că este un sacrificiu, pentru că ea vine de la un salariu mai mare la un salariu mai mic, pentru că a fost rugată de dna prim-ministru să meargă s-o ajute în cabinet. Deci, lucrurile acestea trebuie toate prezentate, pentru că, altfel, se creează o imagine și nu este imaginea corectă. Trei: aș vrea ca presa să înțeleagă totuși ce înseamnă echipa de încredere și cabinetul unui ministru, a unui prim-ministru, a unui președinte, nu poți să angajezi în echipa de consilieri oameni pe care nu-i cunoști. Luați țările cu cea mai bună guvernare, cu cele mai înalte standarde de guvernare și o să vedeți că pentru funcțiile înalte este o mică echipă de consilieri, purtători de cuvânt. Deci, purtătorul de cuvânt vorbește în locul tău, trebuie să ai încredere totală, el scrie și vorbește în locul tău, trebuie să ai încredere totală în omul acesta”, a precizat sursa citată.

În același context, Maia Sandu a subliniat că legea spune foarte clar ce înseamnă conflict de interese. „Sunt 200 de mii sau câți angajați la stat în tot felul de instituții publice, înseamnă asta că nimeni din rudele, nu știu, ale prim-ministrului nu au dreptul să lucreze la stat, în general sau în anumite proiecte care susțin instituțiile statului? Există o prevedere în lege care spune ce înseamnă conflict de interese. Conflict de interese este dacă este angajată în instituția mea, dacă este în subordonare directă, dacă există dovezi că eu am intervenit să fie angajat, dar răspunsul aici este foarte clar: omul vine de la un salariu mai mare la un salariu mai mic, deci nu poți să îl bănuiești de interes personal.

Oamenii nu vor să vină la salarii de stat, inclusiv oameni din societatea civilă și oameni din sectorul privat. Ei au salarii mai bune acolo unde sunt și nu vor să vină. Și eu mă întreb, atunci când există o oportunitate extraordinară, și acum este o oportunitate, pentru că va fi stabilitate politică, pentru că există sprijin în Parlament pentru reforme serioase, atunci când auzim oameni din societatea civilă, de exemplu pe domeniul mediului, că sunt foarte preocupați de problemele de mediu din R. Moldova și e adevărat că problemele sunt foarte grave, noi decidem să se creeze un minister. Ca să se atingă scopurile, ca să funcționeze și ca să putem să pornim niște măsuri foarte serioase pe acest domeniu, e nevoie de echipă. Unde sunt toți oamenii din societatea civilă care luptă pentru mediu, de ce niciunul nu vrea să vină acum să ne ajute să construim ministerul? De unde să luăm noi specialiști?

Și nu mă refer doar la secretar de stat, la ministru și secretar de stat, că nu e suficient, dar uneori și acolo e greu să aduci oameni, de unde să luăm noi oameni buni pe fiecare direcție acolo ca să lucreze?

Iată acum este oportunitatea, nu zic că toată lumea din societatea civilă trebuie să plece, dar dacă nu vine nimeni în minister, societatea civilă o să stea deoparte, o să critice, ministerul în continuare nu o să poată să facă mare lucru fără oameni și ce obiective realizăm? Nici pe partea asta, nici pe partea cealaltă. Eu nu le zic oamenilor să vină să lucreze la stat 30 de ani, că într-adevăr salariile sunt mai mici acolo, condițiile de muncă nu sunt pentru cei care muncesc, evident, sunt și din cei care vin acolo să se uite pe geam, dar vino să lucrezi doi ani, trei ani, să-ți faci datoria față de patrie, să ne ajuți să creăm instituții de stat care sunt puternice”, a conchis Maia Sandu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md