07:23:27 27.04.2024
Stiri

Cui cu cui se scoate: Vlad Ulinici sau Vladimir Novak, viceprim-ministru anticorupție

Actualitate 29.08.2021 10:31 Vizualizări3416 Autor: Ziarul National
Cui cu cui se scoate: Vlad Ulinici sau Vladimir Novak, viceprim-ministru anticorupție


Trustia, elegii politikoase

Un cititor indignat îmi scrie că șef al serviciului anticorupție la MAI ar fi fost numit un om foarte bun, dar corupt. Dovada corupției, crede el, e faptul că proaspătul șef trăiește din donații și împrumuturi.

În 2016, noul Cattani de pe Bâc a declarat un venit de 40 000 de lei şi de 8 000 de euro, primiți de la donatori generoși neindentficați. În același an, o rudă i-a împrumutat 5 000 de euro şi 4 000 de dolari, fără dobândă.

În 2018, socrii săi, muncind în Italia, îi donează 21 000 de euro, iar tată-său - 25 de mii de lei. În 2019, i-a mers nu mai rău: a primit donaţii de 30 000 de lei şi de 12 800 de euro și a reușit să împrumute 36 000 de euro. Fără dobândă, firește, de la o persoană fizică anonimă.

„Nu avem timp de pierdut! Curățenia trebuie să înceapă de la propriul sistem!”, a subliniat ministra de Interne, Ana Revenco, aprobându-l în funcție cât ai clipi din ochii ei pătrunzători pe norocosul recipient de donații și împrumuturi.

„Au pus lupul paznic la oi, compromit lupta cu corupția!”, se revoltă curajosul cititor anonim.

Mă văd nevoit să nu fiu de acord cu el. Donațiile și împrumuturile generoase pentru un funcționar de stat e doar o dovadă că funcțioarul respectiv (judecătorul, procurorul, polițistul etcetera și viceversa) e om bun, ca fiu, ginere, prieten, vecin etcetera și viceversa. În al doilea rând, un funcționar corupt, cunoscând în detalii mecanismele corupției, va stârpi mai efcient flagelul în cauză, decât un funcționar cu mâinile curate, care poate nu este îndeajuns de competent ca să însușească niște scheme elementare sau nu este îndeajuns de curajos, ca să le aplice. Cui cu cui se scoate. Cei mai buni polițiști sunt foștii bandiți sau criminali, o știe oricine a vizionat măcar un western american.

Fiindcă veni vorba, cred că cel mai bun luptător cu corupția în republicuța noastră ar fi Plahotniuc. Cine cunoaște mai bine decât el cum se fură din buzunarul public? De ce să apelăm la serviciile unor corupți de mâna a doua? Plahotniuc trebuie pus la treabă, numit în funcția de adjunct al Nataliei Gavriliță, viceprim-ministru anticorupție. Ca să nu bată la ochi, se poate folosi unul dintre numele lui secrete, Ulinici sau Novak, sau oricare altul necunoscut pentru feisbuciști. Sunt sigur că în jumătate de an pătriuța noastră devine coruption free!

Acum stau și mă gândesc la felicitarea lui Putin pentru „Maia Grigorievna”? De ce el nu i se adresează lui Merkel cu „Angela Horstovna” sau cu „Hillary Hughovna” lui Hillary Clinton? E din respect pentru independeța Republicii Molotova sau ca Maia Sandu să nu uite în a cui sferă de inluență se află?

Al vostru amfigurier, detroiter, Ion Buraga

Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md