11:41:11 26.04.2024
Stiri

Procuratura, nemulțumită de faptul că dosarul Șor a fost strămutat de la CA Cahul la instanța de apel din Chișinău: S-a ajuns la pledoarii, dar se reia totul de la zero

Actualitate 23.08.2021 07:59 Vizualizări2386 Autor: Ziarul National


Procuratura, nemulțumită de faptul că dosarul Șor a fost strămutat de la CA Cahul la instanța de apel din Chișinău: S-a ajuns la pledoarii, dar se reia totul de la zero

Procuratura Generală nu este de acord cu decizia Curții Supreme de Justiție (CSJ) de săptămâna trecută, prin care s-a decis strămutarea dosarului pe numele lui Ilan Șor, condamnat de prima instanță la șapte ani și jumătate de închisoare pentru implicare în frauda bancară, de la Curtea de Apel (CA) Cahul la cea din Chișinău.

Acuzatorii susțin că, după 3 ani și 4 luni de examinare a dosarului la Curtea de Apel Cahul, se ajunsese deja la pledoarii. Acum, însă, dosarul va fi reluat de la zero, la solicitarea avocaților lui Ilan Șor.

"Fiecare motiv invocat de apărare, luat individual, a fost obiect de examinare al celor 9 cereri anterioare de strămutare, iar CSJ le-a dat aprecierea corespunzătoare, respingând cererile. Prin urmare, în premieră CSJ își motivează decizia printr-o "suspiciune colectivă de imparțialitate, raportat la pretinsele fapte care au întemeiat concluzia" pentru a reîntoarce dosarul în instanța inițială.

Astfel, ajunsă practic în faza de finalizare a judecării cazului, după prezentarea deopotrivă a probelor acuzării și ale apărării, audierii martorilor și examinarea materialelor, instanța de apel din Chișinău urmează să reia examinarea speței de la bun început", se arată într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale.

Deși soluția CSJ este irevocabilă, Procuratura Generală dezaprobă modul în care instanța supremă a interpretat normele procesual-penale, considerând că cea de-a zecea cerere de strămutare a lui Șor trebuia respinsă pe motive de repetitivitate.

Amintim că Ilan Șor a fost condamnat în anul 2017 de către prima instanță la șapte ani și jumătate de închisoare în penitenciar de tip semiînchis pentru spălarea a cinci miliarde de lei din sistemul bancar al R. Moldova, dar și pentru escrocherie. Acesta a fugit din republică în iunie 2019, după ce Partidul Democrat a cedat puterea. Totuși, Ilan Șor a fost ales deputat și la alegerile parlamentare antiucipate din 11 iulie curent, dar nu se prezintă la serviciu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md