03:54:46 27.04.2024
Stiri

Proiectul de aprovizionare cu APĂ POTABILĂ a circa 100 de localități din R. Moldova, PRIORITAR pentru Guvernul R. Moldova. O companie din Iași va subtraversa râul Prut cu apeducte pentru raioanele Nisporeni, Ungheni, Glodeni și Fălești

Actualitate 20.08.2021 13:14 Vizualizări3724 Autor: Ziarul National
Proiectul de aprovizionare cu APĂ POTABILĂ a circa 100 de localități din R. Moldova, PRIORITAR pentru Guvernul R. Moldova. O companie din Iași va subtraversa râul Prut cu apeducte pentru raioanele Nisporeni, Ungheni, Glodeni și Fălești


Compania „ApaVital” Iași va deveni primul operator transfrontalier de apă și canalizare din România, odată cu extinderea activității în R. Moldova, în condițiile în care prima etapă a acestui program a fost deja demarată.

Planurile operatorului pentru următorii patru ani constau în deservirea cu apă potabilă a cel puțin patru raioane din R. Moldova și aproximativ 100 de comune, cu o populație de circa 250 000 de locuitori.

Viceprim-ministru, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a avut astăzi o întrevedere directorul „ApaVital” din România, Ioan Stoian, în cadrul căreia a aflat mai multe detalii despre proiectul grandios.

„Un proiect regional pe care îl luăm cu maximă responsabilitate. Compania „ApaVital” Iași va construi apeducte care vor subtraversa râul Prut pentru alimentarea cu apă potabilă din județul Iași, România, a raioanelor Nisporeni, Ungheni, Glodeni și Fălești din R. Moldova. Domnul Ioan Stoian mi-a explicat, pe îndelete, cum stau lucrurile. Ne rămâne acum să ne suflecăm mânecile și să aducem apă potabilă în casele oamenilor”, a declarat Spînu.

De menționat că primul pas în realizarea proiectului a fost deja făcut. Este vorba de lansarea unei licitații, care implică realizarea unei subtraversări a râului Prut și a unui dig de protecție, în dreptul localității Măcărești. În această primă etapă, proiectul se adresează locuitorilor din 13 localități aferente raioanelor Ungheni și Nisporeni, ce însumează o populație de aproximativ 30 000 de locuitori.

În următoarele etape ale proiectului vor mai fi realizate încă trei traversări ale râului Prut (două subtraversări și o supratraversare), respectiv: Sculeni (România) – Sculeni (R. Moldova), Tabăra (România) – Viilor (R. Moldova) șitraversare pe viitorul pod Ungheni (România) – Ungheni (R. Moldova).

Extinderea activității operatorului de apă în afara României a devenit posibilă după ce, la mijlocul lunii mai 2021, guvernele României și R. Moldova au semnat, la Chișinău, un acord care reglementează construirea de apeducte.

În prezent, sunt în desfășurare două licitații cu o valoare a contractelor care depășește suma de 25 milioane euro. Alte aproape 20 de proceduri urmează să fie lansate, iar oficialii „ApaVital” spun că toate licitațiile vor fi finalizate într-un termen de un an.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md