00:58:29 08.05.2024
Stiri

Guvernul susține modificările la Legea cu privire la Procuratură care instituie mecanismul de evaluare a procurorului general

Actualitate 19.08.2021 15:52 Vizualizări1473 Autor: Ziarul National
Guvernul susține modificările la Legea cu privire la Procuratură care instituie mecanismul de evaluare a procurorului general


Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi proiectul de modificare a Legii cu privire la Procuratură, care instituie un mecanism de evaluare a procurorului general și demiterea acestuia, în caz de ineficiență în fruntea instituției.

Reprezentanta bașcanului Găgăuziei, care a participat la ședința de astăzi a Guvernului, s-a declarat împotriva acestui proiect de lege, contestând modul în care a fost elaborat documentul.

Premierul Natalia Gavrilița a remarcat că e vorba despre o „poziție”, nu despre propuneri concrete cu privire la îmbunătățirea proiectului de lege.

Amintim că proiectul de lege elaborat de actuala guvernare prevede introducerea unui mecanism de verificare a activității procurorului general, dar și de sancționare a acestuia, după efectuarea unei evaluări a performanțelor.

În cazul în care evaluarea activității procurorului general ar stabili carențe, acesta ar urma să fie sancționat disciplinar sau chiar revocat din funcție.

Performanțele procurorului general ar urma să fie evaluate anual de către o comisie constituită de Consiliul Superior al Procurorilor, după sesizarea președintelui Republicii Moldova sau a cel puțin trei membri ai Consiliului Superior al Procurorilor.

Comisia de evaluare a performanțelor Procurorului General va fi constituită din cinci membri, câte unul propus de președintele republicii, Ministerul Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii, Consiliul Superior al Procurorilor și de procurorul general.

În cazul obținerii calificativului „eșuat”, Consiliul Superior al Procurorilor propune președintelui Republicii eliberarea din funcție a procurorului general.

CITIȚI și NOU // Cum ar urma să fie EVALUAT și DEMIS procurorul general: Numărul de membri ai CSP, REDUS de la 15 la 12

Acest proiect de lege a fost aprobat de către Parlament în primă lectură și ar urma să fie votat în lectură finală pe 24 august curent.

Menționăm că, în aceeași ședință de Guvern, miniștrii au dat aviz pozitiv la proiectul de lege care vizează numirea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
07.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine trage dintre no...

03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md