06:50:26 26.04.2024
Stiri

DOC // Încă o decizie CONTROVERSATĂ luată de procurori. Principalul figurant în dosarul care viza FILAJUL judecătorului de la Curtea de Apel Chișinău în interesul lui Platon, eliberat de PCCOCS

Actualitate 18.08.2021 16:29 Vizualizări2433 Autor: Ziarul National
DOC // Încă o decizie CONTROVERSATĂ luată de procurori. Principalul figurant în dosarul care viza FILAJUL judecătorului de la Curtea de Apel Chișinău în interesul lui Platon, eliberat de PCCOCS


Individul care ar fi stat în spatele schemei de filaj a magistratei Angela Bostan de la Curtea de Apel Chișinău în interesul controversatului om de afaceri, fugarului Veaceslav Platon, a fost eliberat din detenție și scos de sub urmărire penală la solicitarea procurorului Vitalie Chișca din cadrul PCCOCS.

Este vorba despre Andrei Bahcivanji, cel care în 1997 era asociatul lui Platon în cadrul companiei SRL „Neîmblînzit”. Compania a fost lichidată în anul 2003, iar în cadrul acesteia Platon deținea 70% din acțiuni, celelalte fiind deținute de Bahcivanji, scrie Deschide.md.

Bahcivanji a fost reținut în dosarul filajului magistratei Angela Bostan, după ce ofițerii SIS au descins cu percheziții într-o vilă luxoasă de pe strada Pavel Boțu 13, din cartierul Malina Mică, care ar fi fost închiriată de către Veaceslav Platon, iar acolo își desfășura activitatea Andrei Bahcivanji, dar și avocatul lui Platon, Ion Crețu. Este de menționat că în aceeași casă a fost depistată și „ferma de troli” a controversatului om de afaceri, dar și fostul polițist vizat în dosarul „coruperii de deputați”, Vitalie Burlacu alias „Vitas”.

Bahcivanji a fost reținut atunci pentru 72 de ore, iar ulterior a primit mandat de arest pentru 30 de zile. Acesta s-a aflat în custodia Penitenciarului Nr.13 până astăzi, când printr-o ordonanță semnată de către procurorul PCCOCS, Vitalie Chișca, Andrei Bahcivanji a fost scos din arest și eliberat sub control judiciar, motivul fiind că în acțiunile grupului criminal nu a fost constatată fapta de șantaj.

Conform ordonanței semnate de Vitalie Chișca, astăzi ultimul a dispus scoaterea lui Bahcivanji de sub urmărire penală pe un capăt de acuzare și anume în baza articolului 179 din Codul Penal (violare de domiciliu), pe motiv că acțiunile acestuia nu întrunesc elementele infracțiunii, dar și revocarea măsurii de arest preventiv aplicat în privința acestuia.

Astfel, prin ordonanța celor de la PCCOCS, Bahcivanji va fi urmărit penal sub control judiciar în baza artcolului 46 din Codul Penal ( Grup criminal organizat) și alin.1(prim) art. 177 din Codul Penal ( Încălcarea inviolabilităţii vieţii personale)

„Culegerea ilegală a informaţiilor menţionate la alin.(1), fără consimţământul persoanei, cu utilizarea mijloacelor tehnice speciale destinate pentru obţinerea ascunsă a informaţiei, se pedepseşte cu amendă în mărime de la 550 la 750 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 200 la 240 de ore”.

Aici este de menționat că Bahcivanji a fost vizat în mai multe atacuri raider și delapidări a companii din sectorul energetic, dar și asupra SA „Apă-Canal Chișinău”( în 2001), inclusiv în sectorul bancar și cel al asigurărilor.

Pe cei doi, Platon și Bahcivanji, îi leagă și un alt dosar în care au fost condamnați în 2017, însă care la cerere avocaților lui Platon a fost remis la începutul anului trecut, de către Curtea de Apel, la rejudecare în instanța de fond. Este vorba despre schema de escrocherie când s-a încercat extragerea a 205 milioane de lei din conturile ASITO Kapital(România), unde acționar era „Moldasig” SA, dar și 22 milioane de lei de la „Moldasig” SA și 7,8 milioane de dolare de pe contul companiei SA „Alliance Insurance Group, scrie Deschide.md.

Amintim că în data de 18 iunie curent, ofițerii SIS și procurorii PCCOCS, au demascat activitatea unui grup criminal organizat care a pus la cale o schemă de filaj a magistratei Angela Bostan, de la Curtea de Apel. Operațiunea s-a soldat cu reținerea a cinci persoane, majoritatea dintre ei fiind oameni din anturajul lui Platon și au tangențe cu firmele offshore implicate în scandalul acțiunilor de la BC „MoldovaAgroindbank”, care în anul 2016 au fost blocate de către Banca Națională a Moldovei pentru activitate concetrată împreună cu alte 18 companii off-shore, beneficiar al căror este Veaceslav Platon, dar și cu dosarul „Moldasig”.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md