04:21:00 26.04.2024
Stiri

Prețurile la benzină și motorină, stabilite ZILNIC de ANRE: Legea privind piața produselor petroliere, MODIFICATĂ în prima lectură de către Parlament

Actualitate 13.08.2021 14:58 Vizualizări2425 Autor: Ziarul National
Prețurile la benzină și motorină, stabilite ZILNIC de ANRE: Legea privind piața produselor petroliere, MODIFICATĂ în prima lectură de către Parlament


Proiectul de modificare a Legii privind piața produselor petroliere, propus de un grup de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), a fost aprobat astăzi de către Parlament în primă lectură.

„Modificările operate vor fi benefice pentru toate părțile implicate: consumatori, operatori și regulatori”, a dat asigurări, de la tribuna Parlamentului, deputatul Vladimir Bolea, unul dintre autorii inițiativei legislative.

Astfel, potrivit noilor modificări, prețurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale vor fi stabilite de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), în baza Metodologiei de calcul și aplicare a preturilor la produsele petroliere.

Prețul maxim de comercializare cu amănuntul va fi stabilit pentru produsele principale de tip standard (benzină COR 95 și motorină) și va fi calculat și publicat zilnic pe pagina web a ANRE.

În opinia autorilor, în rezultat, piața angro a carburanților, precum și prețurile de comercializare cu amănuntul a gazului lichefiat și a tuturor celorlalte tipuri de produse cu excepția celor de bază, vor deveni libere.

Comercializarea cu amănuntul a altor tipuri de produse petroliere principale decât cele pentru care sunt stabilite preturile maxime va fi permisă doar cu condiția vânzării la aceeași stație și a produselor de tip standard.

De asemenea, pentru a relaxa condițiile de obținere a licenței, se propune micșorarea de cinci ori a capacității obligatorii de depozitare pe care trebuie să o îndeplinească un importator - de la 5 mii de metri cubi la 1 000 de metri cubi.

O altă prevedere a proiectului se referă la eliminarea necesității de a deține un cuantum de cel puțin 8 milioane lei capital propriu, întrucât acest cuantum minim împiedică apariția pe piață a mai multor agenți economici, consideră autorii documentului.

Prin proiect se stabilește că ANRE poate ajusta marja comercială în cazul apariției unor factori care nu puteau fi prevăzuți la momentul aprobării precedente și că aceasta poate interveni în structura marjei nu mai mult de 10% din media efectiv înregistrată de operatori.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md