21:52:48 26.04.2024
Stiri

INIȚIATIVĂ a noii majorități parlamentare: Cum vor fi aleși și numiți mai nou membrii CSM și CSP

Actualitate 12.08.2021 14:28 Vizualizări1672 Autor: Ziarul National
INIȚIATIVĂ a noii majorități parlamentare: Cum vor fi aleși și numiți mai nou membrii CSM și CSP


Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate propun modificări în ceea ce privește alegerea și numirea membrilor în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP).

Potrivit proiectului aprobat astăzi de către membrii Comisiei juridice, numiri și imunități, Adunarea Generală a judecătorilor ar urma să aleagă șase judecători membri ai Consiliului, cu respectarea următoarei proporții - patru din cadrul judecătoriilor, unul din cadrul curților de apel și unul de la Curtea Supremă de Justiție.

În total, Consiliul Superior al Magistraturii va avea 12 membri. În componenţa Consiliului Superior al Magistraturii intră judecători şi profesori de drept titulari, precum şi preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, ministrul Justiţiei şi procurorul general care sunt membri de drept.

Trei membri ai Consiliului Superior al Magistraturii din rândul profesorilor de drept titulari sunt numiți de Parlament, cu votul a 3/5 din deputații aleși, în baza propunerilor Comisiei juridice, numiri şi imunităţi a Parlamentului.

De asemenea, CSM va anunța alegerile cu cel puțin două luni înainte. Candidații pentru aceste funcții se vor înscrie în alegeri cu cel puțin patru săptămâni până la Adunarea Generală a Judecătorilor. Proiectul reintroduce cerințele pentru candidații judecător – lucrul efectiv în calitate de judecător timp de trei ani și nesancționarea disciplinară în ultimii trei ani.

Documentul mai prevede introducerea unui mecanism echitabil de identificare a judecătorilor supleanți. Aceștia nu vor mai trebui să candideze pe o lista paralelă. Ei vor fi considerați următorii candidați în concurs care nu au acces în CSM. Eu vor suplini diferența de mandat, în ordinea descrescătoare a voturilor obținute. De asemenea, numărul judecătorilor supleanți nu va fi limitat, cum este în prezent.

În ceea ce privește alegerile în cadrul Consiliului Superior al Procurorilor, această structură va anunța data convocării ședinței cu cel puțin două luni înainte de data ședinței, iar participarea la Adunarea Generală poate avea loc și online. În calitate de membru al CSP poate fi ales candidatul care are o vechime în funcție de procuror de cel puțin trei ani efectiv lucrați și nu a fost sancționat disciplinar în ultimii trei ani.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md