18:49:12 03.05.2024
Stiri

Cercetătoarea română care conduce un studiu gigantic pentru Comisia Europeană. „Varianta Delta nu ne lasă o toamnă liniştită”

Actualitate 09.08.2021 19:29 Vizualizări994 Autor: Ziarul National
Cercetătoarea română care conduce un studiu gigantic pentru Comisia Europeană. „Varianta Delta nu ne lasă o toamnă liniştită” Adevărul


Oana Geambaşu coordonează un studiu major privind efectele pandemiei COVID-19 asupra ţărilor Uniunii Europene. Românca atrage atenţia că vom avea o toamnă complicată din cauza variantei Delta şi a ratei de vaccinare scăzute şi explică cum s-a ajuns aici.

Expert în politici de sănătate publică şi management sanitar, românca Oana Geambaşu a fost desemnată să coordoneze un vast studiu comandat de Comisia Europeană despre efectele pandemiei asupra ţărilor europene.

Este vorba despre un studiu vast, împărţit în mai multe sub-studii şi care vor fi făcute pe 600 000 de oameni, cu ajutorul mai multor universitaţi şi institute de sănătate publică din Europa.

Printre experţii aflaţi în primele rânduri sunt oameni de ştiinţă şi cercetători importanţi ai Universităţii din München şi ai Institutului Naţional de Sănătate şi Cercetare Medicală din Paris.

În prezent, românca se concentrează pe un substudiu axat pe Germania şi Luxemburg.

„Studiul la care lucrez împreună cu echipa de la Universitatea München îşi propune să analizeze probe de la peste 7.000 de persoane, din populaţia generală şi lucrători medicali din Germania şi Luxemburg şi ne propunem să răspundem la întrebări precum: cum evoluează anticorpii începând cu prima vaccinare, timp de 18-24 de luni şi ce înseamnă aceasta evoluţie? Ce particularităţi au persoanele care au răspunsuri imune aberante? Care este titrul de anticorpi care poate fi corelat cu protecţie împotriva Covid-19? Stratificarea se face şi în funcţie de tipul de vaccin/perioada de rapel/ variante etc. Silent infections - persoanele vaccinate pot dezvolta boala fără simptome şi, în acelaşi timp, pot transmite mai departe? E vorba, de fapt, de un sub-studiu la care lucrez acum, parte a unui studiu mai vast, care se face în mai multe ţări şi pe mai bine de o jumătate de milion de oameni”, a declarat experta pentru „Adevărul”.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md