10:39:53 02.05.2024
Stiri

VIDEO, UPDATE // Cabinetul Gavrilița, învestit cu 61 de voturi în Parlament. „Programul vremurilor bune va duce R. Moldova mai aproape de integrarea europeană”

Actualitate 06.08.2021 14:18 Vizualizări2669 Autor: Ziarul National
VIDEO, UPDATE // Cabinetul Gavrilița, învestit cu 61 de voturi în Parlament. „Programul vremurilor bune va duce R. Moldova mai aproape de integrarea europeană”


Guvernul condus de Natalia Gavriliță a fost votat vineri, 6 august, de către 61 de deputați. Legislatorii Blocului comuniștilor și socialiștilor, dar și cei ai Partidului „Șor” nu au susținut noul Cabinet de miniștri

UPDATE, ora 12.18 // Guvernul Gavrilița a fost votat de către 61 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate.

După ce a primit un buchet imens de trandafiri albi din partea spicherului Igor Grosu și altul cu trandafiri galbeni din partea liderului fracțiunii PAS din Parlament, Mihai Popșoi, Natalia Gavrilița a anunțat că noul Cabinet de miniștri se va apuca imediat de lucru pentru a rezolva problemele cetățenilor.

R. Moldova a avut în ultimele șapte luni un Guvern interimar, după ce fostul premier Ion Chicu și-a dat demisia pe 23 decembrie 2020, cu o zi înainte de învestirea Maiei Sandu în funcția de șef al statului.




Componența Guvernului Gavrilița:

GAVRILIȚA Natalia – Prim-ministru;

KULMINSKI Vladislav – viceprim-ministru pentru Reintegrare;

ȚURCANU Iurie – viceprim-ministru pentru Digitalizare;

SPÎNU Andrei – viceprim-ministru, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale;

POPESCU Nicolae – viceprim-ministru, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene;

BUDIANSCHI Dumitru – ministru al Finanțelor;

GAIBU Sergiu – ministru al Economiei;

LITVINENCO Sergiu – ministru al Justiției;

GHERCIU Viorel – ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare;

NEMERENCO Ala – ministru al Sănătății;

NOSATÎI Anatolie – ministru al Apărării;

REVENCO Ana – ministru al Afacerilor Interne;

TOPALĂ Anatolie – ministru al Educației și Cercetării;

PRODAN Sergiu – ministru al Culturii;

CANTARAGIU Iuliana – ministru al Mediului;

SPATARI Marcel – ministru al Muncii și Protecției Sociale.






UPDATE // „Noi toți știm că nu este ușor, dar suntem siguri că ne vom descurca”, a declarat Natalia Gavriliță, înaintea votului de încredere al Parlamentului.





UPDATE // Comunistul Vladimir Voronin a avut din nou un discurs împăciuitor în Parlament.

„Moldovenii spun că, atunci când te pornești la drum și plouă, o să-ți meargă. Noi dorim ca acest Guvern să îndeplinească tot ce e scris în acest program. Eu din start vă doresc succes, fiindcă succesul vostru e al întregii țări, este ceea ce așteaptă norodul de la noi”, a declarat Voronin.







UPDATE // Deputata Partidului „Șor”, Marina Tauber, a anunțat de la tribuna Parlamentului că nu va vota pentru Guvernul Gavriliță, deoarece candidatul desemnat la funcția de premier a declarat public că nu are nevoie de voturile acestui partid.

Totodată, reprezentanții Blocului comuniștilor și socialiștilor au criticat programul de guvernare propus de Natalia Gavriliță, au afirmat că documentul ar fi unul „general” și au amintit „realizările” socialiștilor în ultimii ani, care nu ar mai avea continuitate în noile condiții.






UPDATE // Spicherul Igor Grosu a anunțat o pauză de încă zece minute: „Colegi, tehnicienii au nevoie de încă zece minute pentru a schimba niște echipamente. Revenim la ora 13.05”.






UPDATE //
Ședința Parlamentului a fost reluată la ora 12.50.

„Blocul comuniștilor și socialiștilor nu are nimic cu ce s-a întâmplat mai devreme”, a ținut să precizeze Vladimir Voronin cu referire la deconectarea energiei electrice.






UPDATE //
Parlamentul a rămas fără curent electric, înaintea acordării voului de încredere pentru Guvernul Gavrilița. Lumina s-a stins în momentul în care ministrul desemnat al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, îi răspundea deputatului Vladimir Voronin.

Deputații și-au luat o pauză de zece minute.

„Rog responsabilii Parlamentului să intervină. Noi fără lumină am mai votat guverne”, a ironizat spicherul Igor Grosu, făcând referire la învestirea Guvernului Maiei Sandu în 2019.

Menționăm că la Chișinău a încetat ploaia la această oră. Precipitații puternice au căzut toată noaptea și pe parcursul dimineții de vineri.






UPDATE // Deputatul comunist Vladimir Voronin, fost președinte al R. Moldova, a ținut să întrebe premierul desemnat Natalia Gavrilița: „Ce facem cu copiii străzii?”.

Potrivit lui Voronin, mulți părinți sunt plecați peste hotare, iar copiii au rămas fie cu bunicii „care au o vârstă serioasă”, fie „în stradă”.

Natalia Gavrilița i-a răspuns că urmează a fi dezvoltate serviciile sociale în localitățile unde există asemenea copii vulnerabili.

De asemenea, Vladimir Voronin a atras atenția că Acordul de Asociere semnat de R. Moldova cu UE ar fi copiat dintr-un document similar al Croației și nu ar fi adaptat realităților noastre.

Ministrul desemnat al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a declarat că exemplul Croației este pozitiv, întrucât un stat care nu corespundea criteriilor de integrare europeană s-a transformat profund timp de câțiva ani și a aderat la UE, „lucru pe care ni-l dorim și noi”.






UPDATE // Printre prioritățile imediale ale Guvernului, Natalia Gavrilița a enumerat gestionarea eficientă a crizei sanitare, combaterea corupției și inițierea rectificării bugetului de stat.

„Guvernul actual are o misiune extrem de importantă - să demonstreze oamenilor că Republica Moldova poate fi guvernată de oameni cinstiți, oameni bine intenționați. Aceasta e misiunea cea mai importantă a acestui Guvern - să arătăm că un guvern de oameni integri e bun pentru țară, că banii opriți din scheme și corupție pot ajuta oamenii acestei țări, iar Moldova poate reveni în echipa statelor civilizate, decente, unde în capul mesei este legea.

Acest Guvern nu va fura, nu va crea legi care să permită furtul, nu va împărți bani publici cu procent, nu va crea companii abonate la achiziții, nu va privatiza pentru feciori și fini proprietățile statului și nu va proteja escrocii, bandiții și monopolurile care jecmănesc oamenii acestei țări.

Mai mult, vom curăța instituțiile statului de oameni corupți, vom face tot posibilul ca justiția să se curețe de grupurile de interese care vînd decizii și protejează hoții, vom face tot posibilul să recuperăm banii din miliard și din alte scheme care se ascund în alte țări sau chiar în Moldova. Vom ținti confiscarea averilor celor corupți și din acei bani vom repara școli, aziluri, case de cultură și drumuri”, a arătat în discursul său Natalia Gavrilița.







UPDATE // Natalia Gavriliță își prezintă fiecare membru al Cabinetului său în aplauzele deputaților.







UPDATE //
Natalia Gavrilița a declarat că noua structură a Guvernului „a fost croită” după prioritățile programului de guvernare, fiindcă reorganizarea anterioară a Executivului a fost făcută în stil „mafiot”.

Noul Executiv are menirea să curețe instituțiile de corupți și scheme, să facă reforme profunde, să atragă și să implementeze proiecte internaționale și să contribuie la creșterea economică și bunăstarea cetățenilor, a declarat Gavrilița.





UPDATE // Premierul desemnat Natalia Gavrilița a declarat, de la tribuna Parlamentului, că „Programul vremurilor bune”, care va sta la baza activității Cabinetului său, prevede „transformarea profundă a statului după model european.

„Programul vremurilor bune ne va duce mai aproape de integrarea europeană”, a afirmat Gavrilița.

Viitorul premier a promis că instituțiile statului „vor fi curățate de corupți”, svhemele puse la cale cu statul de către „escroci” vor fi destructurate, iar noua guvernare își propune săp depună eforturi pentru întoarcerea banilor din miliardul furat, precum și pentru confiscarea averilor celor corupți.

„Cu acești bani vom repara școli și aziluri”, a adăugat Natalia Gavrilița.







UPDATE // Ședința extraordinară a Parlamentului a început cu un minut de reculegere în memoria poetului, prozatorului, dramaturgului și scenaristului Andrei Strâmbeanu, care s-a stins din viață în noaptea zilei de 4 spre 5 august curent.

„A fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova în perioada anilor 1998 - 2001, consilier prezidențial și membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova. Exprimăm sincere condoleanțe familiei, rudelor, prietenilor, colegilor de creație, precum și tuturor celor care l-au cunoscut și prețuit”, a declarat spicherul Igor Grosu.






Premierul desemnat Natalia Gavrilița se află, alături de viitorii miniștri, în Parlament unde va prezenta Programul de activitate al viitorului Guvern și noua organigramă a Executivului.

Cabinetul Gavriliță va cere astăzi, în cadrul ședinței extraordinare a Parlamentului, votul de încredere pentru noul Executiv.


Stiri relevante
02.05.2024 09:29 150 Joia Mare: Tradiții

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md