21:12:50 03.05.2024
Stiri

Un ex-PROCUROR general, despre intenția PAS de a evalua judecătorii și procurorii: „Dacă nu sunt doriți anumiți oameni, atunci trebuie DEMIȘI. Codașii pot fi considerați „integri”, dar nu se poate miza pe rezultate serioase din partea lor”

Actualitate 03.08.2021 14:39 Vizualizări3565 Autor: Ziarul National
Un ex-PROCUROR general, despre intenția PAS de a evalua judecătorii și procurorii: „Dacă nu sunt doriți anumiți oameni, atunci trebuie DEMIȘI. Codașii pot fi considerați „integri”, dar nu se poate miza pe rezultate serioase din partea lor”


Fostul procuror general Corneliu Gurin, pe timpul căruia s-a furat miliardul din sistemul bancar, consideră că intenția Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) de a trece prin sita evaluării externe judecătorii și procurorii nu va avea rezultatele așteptate. Sistemul poate fi curățat doar prin demiterea oamenilor nedoriți, dar există riscul că vor rămâne doar judecătorii/procurorii „mediocri și codași”, care nu vor obține rezultate serioase în lupta cu corupția.

„Primele gânduri despre evaluarea „externă” a judecătorilor și procurorilor. În astfel de cazuri, nu și-ar mai avea rostul Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor, instituții constituționale cu statut reglementat. Nu își vor mai avea rostul nici colegiile de calificare, evaluare, disciplină (instituții reglementate prin legi organice), proceduri de organizare judecătorească etc. O evaluare „externă” trebuie să fie credibilă și obiectivă, dar niciuna dintre puterile statului nu are valențele necesare ca să evalueze obiectiv o altă instituție. Pot exista doar conflicte și nemulțumiri, respectiv – demiteri”, a precizat Gurin.

Citește și: CSM îi solicită lui Corneliu Gurin să-și dea demisia din funcția de judecător al Curții Constituționale, iar Maia Sandu cere sancționarea judecătorilor corupți

Actuala guvernare ar trebui să demită din sistem oamenii nedoriți, dar nu să-i evalueze, crede fostul procuror general.

Citește și: „PERFORMANȚA” cu care se laudă fostul procuror general, Corneliu Gurin

„Pentru că asta se dorește - să nu fie în sistem anumiți oameni. Trebuie să se recurgă la demiteri, nu la evaluări. Din experiență se știe că cei care au rezultate bune și dau dovadă de profesionalism - au și critici pe măsură, dar și anumite eșecuri. Din 100 de dosare, oricum „pică” vreo zece. Iar mediocritățile sau codașii, care au vreo 10 dosare rezolvate și doar vreo două „picate”, par a fi mai buni. Aceștia pot fi considerați „integri”, dar cu greu se poate miza pe rezultate serioase din partea lor.

Citește și: Ce intenții se ASCUND în spatele demisiei lui Gurin? Cine va asigura interimatul funcției de procuror general

Dilema e grea, plus că toate schimbările necesită timp, iar timpul cere răbdare, iar această ultimă „calitate” e foarte greu de impregnat electoratului - fără populism și abuzuri”, a mai spus fostul procuror general și judecător al Curții Constituționale.



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md