20:28:05 26.04.2024
Stiri

DEZVĂLUIRI // Cine a elaborat controversatul proiect de lege privind piața produselor petroliere: „Este în favoarea tuturor companiilor petroliere și în DEFAVOAREA cetățenilor”. Răspunsul ANRE

Actualitate 30.07.2021 13:59 Vizualizări2735 Autor: Ziarul National
DEZVĂLUIRI // Cine a elaborat controversatul proiect de lege privind piața produselor petroliere: „Este în favoarea tuturor companiilor petroliere și în DEFAVOAREA cetățenilor”. Răspunsul ANRE


Proiectul de lege privind reglementarea pieței produselor petroliere, dezbătut în această săptămână la Parlament, ar fi unul în interesul exclusiv al companiilor petroliere, dar în defavoarea cetățenilor.

Potrivit expertului în probleme economice, Veaceslav Ioniță, proiectul propus este „controversat și dubios”, iar scopul urmărit este scoaterea de sub reglementare a unui segment important al pieței produselor petroliere.

„Mai simplu spus, se dă mână liberă companiilor petroliere să fixeze ce preț doresc la o gamă largă de produse petroliere, fără niciun fel de supraveghere sau reglementare din partea Agenției Naționale pentru Reglementări în Energetică (ANRE). Este o lege în favoarea TUTUROR companiilor petroliere și în defavoarea cetățenilor!”, avertizează expertul într-un material publicat pe blogul său.

Veaceslav Ioniță susține că acest proiect a fost elaborat chiar de către ANRE.

„Astăzi ANRE a emis un comunicat, care de fapt este un autodenunț public, deoarece din comunicat devine clar și se poate deduce foarte simplu că de fapt ANRE este autorul legii. Neavând dreptul la inițiativă legislativă, cel mai probabil au apelat la un grup de deputați, prin care au dorit să promoveze acest proiect, iar ei au rămas în umbră. Deputații sincer au crezut în buna intenție a conducerii ANRE și au nimerit într-o capcana nedorită de ei”, susține Ioniță., adăugând că ANRE a creat, în ultimile luni, un haos pe piața produselor petroliere, care duce la monopolizarea pieții și ruinarea micilor proprietari de stații PECO în favoarea marilor jucători de pe piață.

Prin noul proiect de lege ei speră să rezolve problema cu mâinile altora, expunând noua guvernare, crede Ioniță.

„De fapt legea propune scoaterea de sub orice reglementare a unui segment de piață. ANRE dorește în continuare să primească de la noi câte 85 de milioane de lei anual pentru reglementare, dar fără a reglementa piața. Efectul acestei legi va fi CREȘTEREA IMEDIATĂ a prețurilor. Or în R. Moldova orice „liberalizare” se termină cu creșterea prețurilor. Doar că ANRE dorește să se spele de acest lucru și intenționează să plaseze toată vina pe noul Parlament, care urma să voteze această lege. Pentru R. Moldova, cel mai bine ar fi să avem o piață concurențială, cu prețuri libere, dar din păcate viața a demonstrat că cel puțin la această etapă nu este posibil. Orice „liberalizare” la noi se termină cu abuzurile companiilor petroliere. Din acest motiv, unica soluție pentru produsele petrolier este reglementarea prețurilor în BAZA LEGII și nu a deciziilor voluntariste ale ANRE”, a încheiat Ioniță.

Menționăm că, într-un comunicat de presă făcut public astăzi, ANRE susține că afirmațiile pe care le promovează Veaceslav Ioniță ar fi „tendențioase, bazate pe analize superficiale și argumente eronate”.

„Scopul acțiunilor respective este bulversarea opiniei publice și distragerea atenției factorilor decidenți, pentru a promova interesele unor jucători de pe piața produselor petroliere. Campania de denigrare se desfășoară pe fondul unor încercări disperate de boicot și șantaj din partea unor companii petroliere și grupuri de interese asupra instituțiilor de stat, inclusiv ANRE, pentru a reveni la condițiile legislației vechi, care era mult mai permisivă pentru eventuale scheme sau fraude. Este vizibilă sincronizarea declarațiilor făcute și a argumentelor folosite de autorul acestora cu poziția agresivă promovată de o companie petrolieră cu portofoliu de afaceri important din Republica Moldova”, cităm din comunicatul de presă al ANRE.

Aceeași sursă precizează că noua lege, dezbătută în ultimul timp, reprezintă „un pas spre liberalizarea pieței produselor petroliere, limitarea reglementărilor excesive și apropierea de standardele europene” în procesul de formare a prețurilor, care trebuie să fie corecte, transparente și ușor de verificat.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md