13:47:21 26.04.2024
Stiri

JOCURILE Federației Ruse în Transnistria: Și-a schimbat RADICAL pozițiile în Comisia Unificată de Control, după ultimele evenimente de la Chișinău

Actualitate 16.07.2021 12:58 Vizualizări3193 Autor: Ziarul National
JOCURILE Federației Ruse în Transnistria: Și-a schimbat RADICAL pozițiile în Comisia Unificată de Control, după ultimele evenimente de la Chișinău


După ce a insistat timp de doi ani să fie discutată problema suplimentării, încă din primăvara anului 2019, a așa-ziselor forțe grănicerești de către separatiștii transnistreni, atribuindu-le abuziv competențe de control asupra cetățenilor în Zona de Securitate, Delegația Federației Ruse în Comisia Unificată de Control (CUC) a renunțat la această inițiativă, după ultimele evenimente politice de la Chișinău.

Mai mult, în ultimul timp sunt semnalate provocări din partea regiunii transnistrene care destabilizează situația în regiune, împiedică libera circulație, provoacă încălcarea altor drepturi fundamentale ale omului și tensionează activitatea în cadrul Comisiei Unificate de Control.

„Inițiativa de a lua o decizie în privința acestei probleme (suplimentarea de către transnistreni a „grănicerilor” - n.r.) aparține Delegației Federației Ruse pe care a lansat-o încă în iulie 2019. Fiind respins constant de partea transnistreană, subiectul așa și nu a ajuns pe agenda oficială a Comisiei, iar Delegația Federației Ruse l-a retras cu mai mult timp în urmă, invocând necesitatea unor consultări suplimentare. La ședința din 15 iulie, reprezentanții Federației Ruse au susținut că nu sunt gata să discute tema pe care tot ei au inițiat-o”, se arată într-un comunicat de presă al Delegației Chișinăului în CUC.

Aceeași sursă precizează că Delegația Federației Ruse a invocat nevoia de consultări suplimentare la acest subiect, iar exponenții Tiraspolului au respins categoric discutarea acestei probleme.

Un alt blocaj care s-a conturat în activitatea Comisiei Unificate de Control ține de postul „grăniceresc” instalat abuziv de către Tiraspol între localitățile Zahorna-Copanca. Reprezentanții Misiunii OSCE în Moldova, care din ianuarie 2019 coordonează un grup de lucru creat de CUC special pentru elucidarea problemei în cauză, au evocat că acest grup de lucru „s-a împotmolit”, deoarece Comandamentul Militar Întrunit nu prezintă setul de documente ce vizează postul Zahorna-Copanca recepționate de-a lungul anilor de la administrația publică locală și cetățeni.

Totodată, în perioada 7-13 iulie 2021, observatorii militari au documentat prezența unor blocuri de beton de restricționare a circulației între localitățile Corjova și Cocieri, iar Delegația Republicii Moldova a cerut părții transnistrene să le elimine neîntârziat.

„Incidentul grav cu implicarea a doi angajați ai Inspectoratului de poliție Dubăsari, produs în Zona de Securitate în moment ce Comisia își ținea lucrările, a accentuat că Tiraspolul sfidează totalmente atât actele operațiunii de menținere a păcii pe râul Nistru, cât și drepturile fundamentale ale omului. Polițiștii au fost opriți în trafic de către reprezentanți ai „mgb”-lui pe drumul între Doroțcaia și Grigoriopol, apoi duși cu forța la sediul din Grigoriopol al acestei structuri ilegale. Delegația Republicii Moldova condamnă aceste acțiuni absolut ilegale și, alături de autoritățile naționale, a inițiat măsurile necesare pentru clarificarea cazului și eliberarea necondiționată a cetățenilor vizați”, se arată în același comunicat, publicat înainte ca cei doi polițiști să fie eliberați astăzi.

Singura noutate bună este că, la ședința de joi a CUC, desfășurată la Tighina, s-a reușit aprobarea unui plan de acțiuni menite să îmbunătățească condițiile serviciului la posturile Forțelor Mixte de Menținere a Păcii situate în preajma localității Vadul lui Vodă. Mai exact, până la finele anului curent, postul de pe malul stâng va fi reamplasat astfel încât să fie deblocată artera de circulație pe traseul Coșnița – Bălăbănești și să nu existe obstacole pentru deplasarea cetățenilor și mijloacelor de transport.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md