08:39:38 26.04.2024
Stiri

VERDICT // Dorin Damir, Valeriu Cojocaru și inspectorul de la Poliția de Frontieră rămân în AREST preventiv

Actualitate 16.07.2021 15:09 Vizualizări3849 Autor: Ziarul National
VERDICT // Dorin Damir, Valeriu Cojocaru și inspectorul de la Poliția de Frontieră rămân în AREST preventiv Facebook
Dorin Damir


Curtea de Apel Chișinău a respins astăzi demersul avocatului președintelui FEA, Dorin Damir, și a menținut arestul preventiv dispus de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, la solicitarea procurorilor.

Decizia a fost luată după ce reprezentantul Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale a obținut recuzarea unor judecători ai Curții de Apel din completul care examina inuțial dosarul pe numele finului lui Vlad Plahotniuc.

Este vorba de judecătorul Ghenadie Morozan, al cărui frate este cumnatul lui Plahotniuc, și judecătoarea Maria Negru - sora lui Gheorghe Avornic, unul dintre avocații lui Plahotniuc.

Astfel, Dorin Damir va sta în arest preventiv până cel puțin la începutul lunii august, la fel ca și șeful Inspectoratului de Poliție al mun. Bălți, Valeriu Cojocaru, și un inspector de la Poliția de Frontieră, Ion Cojocaru, Curtea de Apel Chișinău menționând joi arestul preventiv în privința acestora.

Cei trei sunt bănuiți de abuz de serviciu, delapidarea averii statului, trecerea ilegală a frontierei de stat, divulgarea secretului de stat și fals în acte publice.

Acuzațiile vizează perioada anilor 2017 – 2019, când Damir ar fi fost angajat fictiv în calitate de „ofițer superior sub acoperire” în cadrul secției nr.1„K” a Direcției nr.5 a Inspectoratului Național de Investigații. Secția repectivă era condusă în acel moment de Ion Cojocaru, iar Valeriu Cojocaru era șeful Direcției nr.5.

Cauza penală pentru abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu a fost pornită încă pe 22 ianuarie 2021, iar pe 30 iunie curent a fost comasată cu altă urmărire penală în care același Damir este bănuit de delapidarea averii statului, trecerea ilegală a frontierei de stat, divulgarea secretului de stat și fals în acte publice.

Potrivit procurorilor, Damir s-ar fi „folosit” de influența pe care o avea datorită faptului că era finul lui Vlad Plahotniuc, șeful partidului de la guvernare în 2017, și „l-a instigat” pe Valeriu Cojocaru să-l angajeze în calitate de „ofițer superior sub acoperire”, ceea ce sugerează faptul că acuzațiile la adresa lui Damir au fost formulate, cel mai probabil, în baza unui denunț al lui Cojocaru.

Acuzatorul arată că, astfel, Dorin Damir a beneficiat, fără a avea vreun drept, de acces la secretul de stat și a primit nemotivat salariu de la stat în perioada lunilor iulie 2017 – septembrie 2019.

Prejudiciul adus statului, în proporții deosebit de mari, este de 170 294,75 de lei sau 7 960 de euro.


Stiri relevante

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md