05:42:20 26.04.2024
Stiri

Când va avea loc PRIMA ședință a noului Parlament: Va fi prezidată de către un socialist

Actualitate 14.07.2021 19:42 Vizualizări2201 Autor: Ziarul National
Când va avea loc PRIMA ședință a noului Parlament: Va fi prezidată de către un socialist


Noul Parlament, ales în urma alegerilor parlamentare anticipate de duminică, ar urma să se întrunească în prima ședință plenară în cel mult o lună de la scrutin, așa cum prevde art. 63 din Constituție, adică până pe 11 august curent.

Potrivit Regulamentului Parlamentului, ședinţa de constituire a Parlamentului nou-ales va fi prezidată de cel mai în vârstă deputat.

Astfel, prima ședință a noului Parlament ar urma să fie prezidată, la fel ca și la constituirea Legislativului trecut, de către socialistul Eduard Smirnov, care va împlini în luna septembrie curent 82 de ani.

În această ședință, preşedintele Curţii Constituţionale va prezenta raportul privind rezultatele alegerii Parlamentului şi validarea mandatelor deputaţilor aleşi.

În termen de 10 zile după constituirea legală a Parlamentului, vor fi formate și fracţiunile parlamentare, care vor trebui să aibă cel puţin câte 5 deputaţi aleşi.

După constituirea legală a Parlamentului va fi ales preşedintele Parlamentului, vicepreşedinţii şi va fi format Biroul permanent al Parlamentului.

Pentru alegerea preşedintelui Parlamentului va fi instituită o comisie, la propunerea fracțiunilor, iar șeful Legislativului va fi ales prin vot secret.

Totodată, vicepreşedinţii Parlamentului vor fi aleși la propunerea preşedintelui Parlamentului, iar Biroul permanent al Parlamentului va fi format ţinându-se seama de reprezentarea proporţională a fracţiunilor în Parlament. Din el fac parte, din oficiu, preşedintele Parlamentului şi vicepreşedinţii.

Curtea Constituțională ar urma să confirme sau să infirme legalitatea alegerilor din 11 iulie în termen de 10 zile de la primirea actelor de la Comisia Electorală Centrală, dar nu mai devreme de soluţionarea definitivă de către instanţele de judecată a contestaţiilor depuse.

Potrivit rezultatelor preliminare ale scrutinului din 11 iulie, Partidul Acțiune și Solidaritate ar putea avea 63 de mandate de deputat, deci majoritate legislativă, Blocul electoral al comuniștilor și socialistilor - 32 și Partidul „Șor” - șase.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md