02:25:51 27.04.2024
Stiri

SUTE de ÎNCĂLCĂRI reclamate de observatorii electorali: Câte o HALBĂ de bere la barul primarului sau pietre aruncate din cauza divergențelor de opinii

Actualitate 11.07.2021 15:47 Vizualizări1225 Autor: Ziarul National
SUTE de ÎNCĂLCĂRI reclamate de observatorii electorali: Câte o HALBĂ de bere la barul primarului sau pietre aruncate din cauza divergențelor de opinii
Sediul Primăriei Speia, raionul Anenii Noi


Misiunea de Observare „Promo-LEX” a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 a înregistrat, până la ora 14.00, peste 340 de încălcări ale procesului electoral.

Printre acestea se numără cazuri de mituire a alegătorilor, transportare organizată la secțiile de votare, persoane decedate în listele electorale sau chiar cazuri de violență.

Astfel, observatorii au raportat zece cazuri de tentative sau chiar situații de recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor în perimetrul de 100 de metri de la secția de votare pentru a determina alegerea alegătorilor, 20 de cazuri de transportare organizată a alegătorilor cu autocare, microbuze sau alte unități de transport, precum și șapte acte de violență sau intimidări ale alegătorilor.

La secția de votare nr. 8/039 din Sadâc, raionul Cantemir, de exemplu, a avut loc un conflict între observatorul unui concurent și un membru al biroului electoral. Observatorul concurentului a acuzat funcționarul că a aruncat cu o piatră în el. Președintele BESV s-a implicat și a aplanat situația.

De asemenea, „Promo-LEX” a reclamat 14 cazuri de deficiențe în listele electorale - discrepanțe dintre adrese, alegători decedați, semnături în locul altor persoane, alte 36 de cazuri de fotografiere a buletinelor de vot și alte încălcări ale secretului votului, 24 de cazuri de prezență a materialelor de publicitate, afișaje, panouri electorale din raza secției de votare, încă 16 cazuri de prezență nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare etc.

Cazurile de mituire a alegătorilor nu-i vizează doar pe votanții din regiunea transnistreană.

La secția de votare nr. 1/95 din sectorul Buiucani al Chișinăului, un observator „Promo-LEX” a fost martorul unei discuții telefonice a unei persoane care venea să voteze. Aceasta îi explica interlocutorului că merge să voteze, pentru că un candidat îi oferă 75 de euro pentru vot.

Totodată, la Speia, raionul Anenii Noi, primarul ar servi cu câte o halbă de bere toți locuitorii care își dau votul pentru un anumit concurent.

„Recompensa se face la barul primarului. Observatorul a văzut cum persoanele plecau după vot la bar și primeau o halbă de bere fără să achite. De asemenea, a fost fixată o discuție între două alegătoare - una îi povestea celeilalte ca cine votează un concurent primește o halbă de bere gratis. Această situație a fost observată în jurul orei 12.00”, cităm din raportul „Promo-LEX”.

Și la secția de votare din Sănătăuca, raionul Florești, două persoane discutau că trebuie să primească o remunerare de câte 200 de lei pentru vot.

Vedeți AICI toate încălcările semnalate de „Promo-LEX”


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md