22:03:04 26.04.2024
Stiri

Controlul ANI în privința Domnicăi Manole, NECONSTITUȚIONAL

Actualitate 09.07.2021 18:29 Vizualizări1993 Autor: Ziarul National
Controlul ANI în privința Domnicăi Manole, NECONSTITUȚIONAL


Controlul iniţiat de Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) la solicitarea deputatului socialist Grigore Novac în privinţa preşedintei Curții Constituționale, Domnica Manole, este neconstituţional.

Verdictul a fost pronunțat astăzi de către Înalta Curte.

„Actele sale emise în exerciţiul competenţelor constituţionale exclusive nu pot fi supuse cenzurii nici sub aspectul constituţionalităţii, nici în privinţa legalităţii de nicio autoritate publică. Astfel, Constituţia nu împuterniceşte alte autorităţi publice să examineze, să controleze sau să cenzureze un act al Curţii Constituţionale”, a declarat preşedinta Curţii Constituţionale, Domnica Manole.

ANI s-a abținut să comenteze decizia respectivă.

„Deoarece decizia vizată se referă, tangențial, la o procedură de control aflată în derulare la unul dintre inspectorii de integritate, pentru a nu admite ingerințe sau influențe în decizia inspectorului de integritate, ANI se va abține în a formula careva aprecieri de ordin juridic”, se arată într-un mesaj al instituției.

Totuși, ANI precizează că actele normative și judiciare, adoptate cu încălcarea regumului juridic al conflictelor de interese nu sunt lovite de nulitate absolută, iar Autoritatea nu este în drept să ceară anularea acestora.

Menționăm că deputatul socialist Grigore Novac a invocat o pretinsă încălcare a regimului juridic al conflictelor de interese, acuzând-o pe Domnica Manole că a participat, în calitate de judecător și președinte al Curții Constituționale, și a luat o decizie în ceea ce privește hotărârea Parlamentului votată de socialiști și deputații Partidului „Șor” privind anularea Hotărârii Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 prin care dânsa a fost numită judecător constituțional.

Majoritatea parlamentară a socialiștilor a încercat s-o demită pe Domnica Manole în primăvara curentă, înainte ca Înalta Curte să decidă dacă au fost întrunite circumstanțele dizolvării Parlamentului după eșuarea a două ternative de a învesti un guvern.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md