20:19:44 08.05.2024
Stiri

Europarlamentar: „E un război cu arme non-militare, e în ADN-ul Kremlinului. Cetățeni ai R. Moldova, ieșiți la vot! Este pentru prima dată când puteți scăpa de influența nefastă a Moscovei”

Actualitate 07.07.2021 11:48 Vizualizări1422 Autor: Ziarul National
Europarlamentar: „E un război cu arme non-militare, e în ADN-ul Kremlinului. Cetățeni ai R. Moldova, ieșiți la vot! Este pentru prima dată când puteți scăpa de influența nefastă a Moscovei”


Uniunea Europeană se află în plin război cu Rusia, atrage atenţia un europarlamentar român. Nu este însă un război clasic, iar pentru asta trebuie create instituţii noi la nivelul UE şi trebuie investit chiar şi un miliard de euro, spune Eugen Tomac.

Eurodeputatul Eugen Tomac, fost preşedinte al PMP, cere o acţiune fermă din partea Uniunii Europene şi înfiinţarea unui post de Comisar pentru combaterea dezinformării.

Motivul: propaganda regimului de la Moscova, condus de Vladimir Putin. Este un „război cu arme non-militare”, indică Tomac, care spune că „este în ADN-ul Kremlinului de mai bine de un secol să semene teamă prin minciună, prin teroare”.

„Ne aflăm în plin război, ceea ce se întâmplă astăzi se numește război cu arme non-militare, iar în spatele acestui atac la adresa statelor noastre stă un actor statal care finanțează, promovează și sprijină, în mod sfidător, orice provocare antieuropeană. Ei creează știri false, ei manipulează, ei dezinformează. Este în ADN-ul Kremlinului de mai bine de un secol să semene teamă prin minciună, prin teroare, încălcând în mod constant toate regulile, subminând democrația și anulând drepturile omului ori de câte ori i-o cere interesul lui Putin.

Și-a creat un instrument, finanțat direct de stat – Sputnik, emite în toată Uniunea Europeană, în toate limbile. Acest site este oglinda a ceea ce gândește și promovează Guvernul rus”, a declarat Eugen Tomac în plenul Parlamentului European, potrivit Aleph News.

Eurodeputatul mai aduce aminte că duminică, 11 iulie, au loc alegeri parlamentare anticipate în R. Moldova, un stat în care Putin „încearcă, în mod disperat, să câștige alegerile pentru a ține captiv acest stat locuit de români”.

Eugen Tomac a mai cerut, pe lângă înfiinţarea unui nou post de Comisar, şi un fond de 1 miliard de euro pentru combaterea dezinformării, precum şi crearea unor instituţii media care să combată propaganda antieuropeană.

„Ce trebuie să se mai întâmple ca să începem să acționăm mai ferm? Peste câteva zile sunt alegeri în Republica Moldova, un stat asociat UE, unde Putin și-a creat partide, peste douăzeci de instituții media și încearcă, în mod disperat, să câștige alegerile pentru a ține captiv acest stat locuit de români, așa cum a făcut-o până în prezent.

Fac apel, pe această cale, către cetățenii R. Moldova: ieșiți la vot! Este pentru prima dată când, în mod real, puteți scăpa de influența nefastă a Moscovei. Răspunsul Uniunii trebuie să fie puternic și sunt necesare câteva decizii rapide și curajoase pentru a ne apăra în acest război sofisticat, pe care avansul tehnologic l-a adus la un nivel nemaiîntâlnit. Mediul online este plin de platforme, site-uri și alte instrumente conexe ce urmăresc dezinformarea cetățenilor Uniunii Europene.

Întreaga arhitectură de apărare în fața acestei amenințări trebuie regândită și sunt necesare următoarele măsuri:

– înființarea unui post de Comisar pentru combaterea dezinformării și apărarea democrației;

– crearea unui fond de un miliard de euro pentru combaterea dezinformării pentru a susține presa din toate statele membre și statele asociate;

– crearea unor instituții media în fiecare stat membru și stat asociat pentru a promova în toate limbile viziunea și politicile și pentru a combate oficial pe posturile noastre de televiziune, radio și platforme online toată propaganda antieuropeană. Doar așa putem fi eficienți și apăra democrația și libertatea”, a mai spus Eugen Tomac.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
07.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine trage dintre no...

03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md