00:54:57 27.04.2024
Stiri

DOC // Ședință de MILIOANE la Guvern: Bani pentru alegeri, de trei ori mai PUȚINI decât pentru „Arena Chișinău”

Actualitate 07.07.2021 13:38 Vizualizări2263 Autor: Ziarul National
DOC // Ședință de MILIOANE la Guvern: Bani pentru alegeri, de trei ori mai PUȚINI decât pentru „Arena Chișinău”


UPDATE // Premierul interimar Aureliu Ciocoi susține că cele 67,7 milioane de lei sau peste 3,16 milioane de euro pentru „Arena Națională” au fost prevăzute în Legea bugetului de stat pentru anul curent și urmau a fi alocate până la data de 23 iunie curent, lucru care nu a fost făcut.

De atunci, suma respectivă se majorează în fiecare zi cu penalitățile prevăzute pentru întârziere.

Cu toate acestea, decizia nu a fost aprobată nici astăzi de către Guvern, ședința eșuând din lipsă de cvorum.

Miniștrii în exercițiu apropiați socialistului Igor Dodon au invocat diferite pretexte pentru a nu se prezenta la ședința în cadrul căreia urma să fie discutată inclusiv cererea Comisiei Electorale Centrale (CEC) de a aloca încă peste 22,46 de milioane de lei pentru organizarea alegerilor parlamentare din 11 iulie curent.

„Din câte am fost informat, domnul general Gaiciuc (ministrul în exercițiu al Apărării - n.r.) se află la Spitalul militar, domnul ministru Voicu (de Interne - n.r.) este, începând cu ziua de ieri, în concediu medical, damna ministru al Educației, Culturii și Cercetării, Lilia Pogolșa, lipsește din motive de sănătate, domnul ministru Perju (al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului - n.r.) este în teritoriu, iar viceprim-ministra Olga Cebotari și ministrul Nagacevschi nu au venit cu nicio motivare a absenței. Prin urmare, constatăm lipsa cvorumului și imposibilitatea adoptării deciziilor”, a declarat Aureliu Ciocoi.






Știrea inițială

Membrii Cabinetului interimar de miniștri urmează să se întrunească în ședință în după-amiaza zilei de astăzi, iar pe ordinea de zi sunt anunțate cinci subiecte, majoritatea vizând alocări de bani publici.

Cu trei zile înainte de alegerile parlamentare, Guvernul în exercițiu va mai face o tentativă de a aloca 22,4 milioane de lei pentru organizarea scrutinului, în baza unei solicitări anterioare a Comisiei Electorale Centrale.

Subiectul a fost amânat, pentru că ar fi fost nevoie de mai multe „discuții” prin ministere, a anunțat în debutul ședinței de săptămâna trecută premierul interimar Aureliu Ciocoi.



Astăzi, proiectul privind alocarea resurselor financiare pentru organizarea scrutinului este secondat, deloc întâmplător, de un alt proiect, care prevede alocarea a peste 67,7 milioane de lei sau peste 3,16 milioane de euro pentru „Arena Națională”, la solicitarea Agenției Proprietății Publice, condusă de Ghenadie Țepordei, fostul avocat al socialistului Igor Dodon.

Banii ar trebui alocați în decurs de „30 de zile de la adoptare” pentru construcția care este vizată într-un dosar la Procuratura Generală.

CITIȚI și Procurorii cercetează „afacerea” cu statul numită „Arena Chișinău”: Niciun inculpat deocamdată

Guvernul și-a luat angajamentul să plătească partenerului privat din această afacere peste 44,529 de milioane de euro în total. Până în prezent, statul a achitat patru tranșe în sumă totală de peste 13,177 de milioane de euro, suma restantă de peste 31,3 milioane de euro urmând a fi stinsă până în anul 2030.




Recent, Igor Dodon și miniștrii săi din actualul Guvern își făceau griji pentru banii puțini din Fondul de rezervă care, spuneau ei, mai bine erau oferiți agricultorilor care au suferit din cauza calamităților naturale decât pentru alegeri.

„Pentru alegeri s-au dat 70 de milioane de lei… Lasă să se încadreze în 70 de milioane de lei și să facă alegerile. Nimeni nu-i împiedică. Alegerile sunt peste câteva zile, într-o săptămână. (...) Să golim acum Fondul de rezervă de 30 de milioane și ceva de lei și să rămânem fără bani în următoarele luni? Cine știe când va fi format guvernul. Cine știe dacă va fi găsit un compromis. Dar poate președintele va bloca orice proces politic. În cazul acesta ce facem? Rămânem fără bani în Fondul de rezervă, dar suntem la jumătate de an. Cu banii respectivi trebuie ajutați agricultorii”, a declarat săptămâna trecută Igor Dodon.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md