02:20:05 11.05.2024
Stiri

Doi contabili, învinuiți de spălarea a peste 13 MILIARDE de lei în dosarul pivind jaful bancar, în folosul a șapte companii ce aparțin lui Șor

Actualitate 02.07.2021 11:37 Vizualizări2021 Autor: Ziarul National
Doi contabili, învinuiți de spălarea a peste 13 MILIARDE de lei în dosarul pivind jaful bancar, în folosul a șapte companii ce aparțin lui Șor


Doi contabili, un bărbat și o femeie cu vârste între 35 și 45 de ani, au fost dați pe mâna judecătorilor, fiind învinuiți de către procurori de spălarea a 13 miliarde de lei în dosarul care vizează jaful bancar din R. Moldova.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) arată că, în perioada anilor 2011-2014, cele două persoane au participat la „atribuirea aspectului legal” în ceea ce privește tranzacțiile de sustragere a banilor, care au avut la bază obținerea a peste 40 de credite bancare neperformante.

Creditele au fost contractate pentru șapte companii de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, instituții implicate în jaful miliardului.

„Creditele au fost acordate prin ignorarea criteriilor stabilite și prin derogarea totală de la procedurile și politicile băncilor comerciale și ale Băncii Naționale a Moldovei, inclusiv prin influențarea de către conducătorii grupului criminal a factorilor de decizie din băncile menționate. Potrivit materialelor dosarului, banii au fost însușiți de membrii grupului criminal condus de Ilan Șor, ca parte a organizației criminale conduse de Vladimir Plahotniuc. Mijloacele bănești obținute erau transferate către companii nerezidente, reprezentând plăți pentru materiale de construcție, echipamente digitale, vestimentație de brand sau mobilier. Scopul urmărit era camuflarea tranzacțiilor financiare”, cităm dintr-un comunicat al Procuraturii Generale.

Procuratura precizează că cei doi învinuiți sunt din Chișinău și riscă închisoare de la 5 la 10 ani.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

09.05.2024 08:45 Ziarul National Nicolae Enciu // 9 mai - simbol al un...

07.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine trage dintre no...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md