05:57:32 27.04.2024
Stiri

PRECIZĂRILE MAEIE: Cum pot călători cetățenii R. Moldova în UE, de la 1 iulie. Vaccinarea, colacul de salvare

Actualitate 02.07.2021 13:14 Vizualizări4761 Autor: Ziarul National
PRECIZĂRILE MAEIE: Cum pot călători cetățenii R. Moldova în UE, de la 1 iulie. Vaccinarea, colacul de salvare


Uniunea Europeană a actualizat, de la 1 iulie curent, lista statelor din afara UE, cetățenii cărora nu ar trebui să fie afectați de restricțiile temporare aplicate în contextul pandemiei COVID-19, iar printre acestea se numără și Republica Moldova.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene informează că cetățenii R. Moldova și cei cu reședința legală înrepublica noastră vor putea efectua călătorii neesențiale în statele spațiului Schengen, dacă vor prezenta un rezultat negativ al testului PCR pentru diagnosticarea COVID-19 în forma solicitată de autoritățile statului de destinație, care a fost efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de traversarea frontierei statului respectiv.

Vor fi scutiți de obligația deținerii rezultatului negativ al testului PCR pentru diagnosticarea COVID-19 personalul din sectorul transporturilor, lucrătorii transfrontalieri și persoanele vaccinate împotriva COVID-19, în cazul în care statul de destinație acceptă dovada vaccinării.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene mai precizează că că lista aprobată la nivelul UE are statut de recomandare aplicabilă față de 25 din 27 de state membre ale Uniunii. Recomandarea dată nu se aplică direct, ci urmează să fie implementată prin deciziile individuale ale statelor membre ale Uniunii Europene și ale statelor spațiului Schengen.

Danemarca nu a participat la adoptarea recomandării, dar poate decide să o aplice. De asemenea, Irlanda nu a participat la adoptarea recomandării și nu este legată de prevederile acesteia. Adițional, Elveția, Liechtenstein, Islanda și Norvegia urmează să aplice recomandarea în calitate de state ale spațiului Schengen.

Autoritățile de la Chișinău recomantă cetățenilor să consulte la etapa planificării unei călătorii a alertelor săptămânale publicate pe pagina web a Ministerului de Externe la compartimentul „Călătorește în siguranță: MAEIE explică restricțiile decălătorie peste hotare”, precum și politicile companiilor de transport aviatic, rutier sau feroviar pentru pasageri.

Totodată, rămân valabile cerințele aplicate în contextul regimului fără vize cu UE, inclusiv deținerea pașaportului biometric valabil, confirmării destinației și scopului călătoriei, asigurării medicale și a mijloacelor financiare suficiente.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md