04:28:02 26.04.2024
Stiri

Vasile Năstase și socialistul Lebedinschi, aceeași VOCE: Îi cer Maiei Sandu demiterea șefului SIS și a șefului serviciului de contraspionaj. Reacția lui Esaulenco în cazul Ceaus

Actualitate 18.06.2021 09:23 Vizualizări2585 Autor: Ziarul National
Vasile Năstase și socialistul Lebedinschi, aceeași VOCE: Îi cer Maiei Sandu demiterea șefului SIS și a șefului serviciului de contraspionaj. Reacția lui Esaulenco în cazul Ceaus


Vasile Năstase, președintele Comisiei parlamentare de anchetă în cazul răpirii ex-judecătorului ucrainean, Nicolae Ceaus, îi solicită președintei Maia Sandu să-l elibereze din funcție pe directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandr Esaulenco, dar și pe șeful serviciului de contraspionaj.

Motivul ar fi „inactivitatea” acestora în cazul răpirii judecătorului corupt din Ucraina, Nicolae Ceaus, care a fost „salvat” de Vlad Plahotniuc de justiția ucraineană, așa cum a arătat RISE Moldova într-o investigație, și se ascundea la Chișinău.

CITIȚI și INVESTIGAȚIE // Înțelegerea Palohtiuc-Poroșenko: Cum a fost evacuat de la Kiev și a ajuns la Chișinău judecătorul ucrainean prins cu mită de 150 de mii de euro în borcane. Rolul lui Dorin Damir și al unui afacerist moldovean stabilit în Ucraina

După conferința de presă a lui Năstase, organizată joi la Parlament, acesta, împreună cu socialistul Adrian Lebendinschi, au mers în emisiune la Natalia Morari și au declarat că cel puțin un ofițer de rang înalt din cadrul SIS, dar și 30 de ofițeri ai Serviciului Protecție și Pază de Stat ar fi fost implicați în răpirea lui Nicolae Ceaus, făcând trimitere la „un document intern” al serviciului de inteligență moldovenesc din 4 mai curent, care a ajuns la deputați „prin intermediul Secretariatului Parlamentului”.

„SIS menționează că așa-numitul document emis de către instituție, la care se face referire în mijloacele de informare în masă, reprezintă un fals, fapt despre care vor fi informați oficial și membrii Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor presupusei răpiri a ex-judecătorului ucrainean, Nicolae Ceaus. Instituția își reiterează poziția și neagă orice implicare în activități ilicite legate de posibila răpire a cetățeanului ucrainean. În același timp, investigațiile pe acest caz continuă, iar SIS acordă suport constant organelor de ocrotire a normelor de drept întru elucidarea tuturor circumstanțelor și stabilirea persoanelor implicate. SIS solicită insistent verificarea oricăror documente sau informații atribuite instituției, apelând la emitenți întru evitarea dezinformării și promovării falsurilor cu potențial de a afecta securitatea națională a Republicii Moldova”, se arată într-o racție a SIS la acest subiect.

CITIȚI și VIDEO // „Răpitul” Ceauș, un nou MESAJ pe Telegram. Acesta e gata să prezinte materiale COMPROMIȚĂTOARE despre cei care l-ar fi răpit în 2016. „Au mai rămas 10 ore… Ei vor face tot posibilul ca eu să tac”

Menționăm că Nicolae Ceaus, prins cu 150 de mii de dolari mită în borcane la Kiev și care se ascundea la Chișinău, a fost răpit în ziua de 3 aprilie curent. Ministrul în exercițiu de Interne, Pavel Voicu, a acuzat public faptul că acesta ar fi fost dus în Ucraina, trecând frontiera în bagajul unei mașini care aparține misiunii diplomatice ucrainene de la Chișinău.

Socialiștii au încercat insistent să lege acest caz de președinta Maia Sandu, iar în Parlament a fost creată o comisie care să investigheze acest caz ce vizează răpirea fostului judecător ucrainean, condusă de Vasile Năstase de la Partidul Platforma DA.

CITIȚI și PSRM acuză SIS-ul, dar și pe Maia Sandu de IMPLICARE în răpirea ex-judecătorului ucrainean Nicolai Ceaus: „Vom cere constituirea unei comisii de ANCHETĂ în acest caz”

Între timp, în spațiul public au apărut trei filmulețe în care Ceaus susține că nu a fost răpit, că este bine și că în curând lucrurile se vor clarifica.

Menționăm că activitatea Comisiei parlamentare de anchetă în cazul răpirii ex-judecătorului ucrainean, Nicolae Ceaus, a expirat pe 9 iunie curent, iar raportul ar urma să fie prezentat într-o ședință a Parlamentului dizolvat, dacă acesta se va întruni până la 11 iulie curent.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md