01:54:45 27.04.2024
Stiri

GHID pentru AGRICULTORI: De ce să NU creșteți roșii sau ardei dulce pe același teren unde ați crescut ultima dată cartofi

Actualitate 16.06.2021 11:58 Vizualizări1866 Autor: Ziarul National
GHID pentru AGRICULTORI: De ce să NU creșteți roșii sau ardei dulce pe același teren unde ați crescut ultima dată cartofi


Rotaţia culturilor este foarte importantă pentru creşterea rentabilităţii în agricultură, susțin specialiștii în domeniu.

O alternare corectă a culturilor sporește calitatea și fertilitatea solului, îmbunătățește managementul buruienilor, reduce riscul de infestare cu boli și insecte. În consecinţă, rotațiile de durată vor îmbunătăți structura solului prin sporirea materiei organice și a agregării, adică a capacităţii de a infiltra și a reține apa.

Un ghid axat pe „Rotaţia culturilor” a fost elaborat recent în R. Moldova şi este destinat în special producătorilor agricoli ecologici pentru a-i ajuta să-şi crească rentabilitatea şi să-şi diminueze riscurile economice.

Potrivit autorilor, culturile fixatoare de azot (N) ar trebui să preceadă celor cu cerințe ridicate pentru substanțe nutritive. Astfel, culturile care se dezvoltă lent sau au acoperire limitată, cum ar fi tomatele sau ceapa, ar trebui să urmeze după cele care suprimă buruienile, precum lucerna, măzărichea, mazărea și ovăzul.


De asemenea, culturile de toamnă trebuie alternate cu cele de primăvară. Specialiștii spun că nu trebuie să continuăm cu o cultură după alta din aceeași familie, cum ar fi tomatele, urmate de cartofi, vinete sau ardei dulce.

Totodată, pe terenurile în pantă se cresc culturi perene pentru perioade mai lungi, cum ar fi lucerna sau amestecul de lucernă și raigras.


De regulă, înainte de însămânțarea târzie se cresc culturi de toamnă pentru a acumula materie organică și azot, iar înainte de semănatul timpuriu se optează pentru culturi de acoperire ce îngheață iarna, cum ar fi ovăz-mazăre sau hrișcă-leguminoase, pentru a acumula substanțe nutritive și pentru a avea un pat germinativ bun.

Versiunea electronică a Ghidului, elaborat cu suportul expertului Seth Urbanowitz de la Universitatea din Colorado, SUA, voluntar în cadrul programului USAID Farmer-to-Farmer, poate fi găsită AICI.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md