07:15:29 27.04.2024
Stiri

DECLARAȚIE // Trupele GOTR, care staționează ILEGAL în Transnistria, ar beneficia de combustibil SCUTIT de accize de către Guvernul de la Chișinău. Bugetul de stat pierde anual jumătate de MILIARD de lei pentru „consolidarea forțelor separatiste”

Actualitate 16.06.2021 16:59 Vizualizări16428 Autor: Ziarul National
DECLARAȚIE // Trupele GOTR, care staționează ILEGAL în Transnistria, ar beneficia de combustibil SCUTIT de accize de către Guvernul de la Chișinău. Bugetul de stat pierde anual jumătate de MILIARD de lei pentru „consolidarea forțelor separatiste”


Bugetul de stat al R. Moldova ar pierde anual peste jumătate de miliard de lei, din cauza faptului că două companii din Transnistria sunt scutite de la plata accizelor și TVA la importul de motorină și benzină. Combustibilul importat fără plata accizelor de către cele două firme, inclusiv SRL „Șerif”, ajunge și la Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR), care staționează ilegal pe teritoriul R. Moldova, a anunțat vicepreședintele Parlamentului, Alexandr Slusari.

„De unde găsim bani suplimentar la buget? Cum soluționăm conflictul transnistrean? Mă întrebați care este legătura între aceste două subiecte? E simplu de tot. Potrivit datelor statistice, anual în regiunea transnistreană sunt importate circa 50 de mii de tone de motorină și 30 de mii de tone de benzină, care sunt scutite de accize, TVA și taxa pentru procedura vamală. Totul are loc în temeiul unei Hotărâri de Guvern din 19 septembrie 2001. Importul prin așa-zisul tranzit pe teritoriul R. Moldova este efectuat două companii: SRL „Șerif” și SRL „Tiroiltreid”, în baza licențelor eliberate de ANRE”, a dezvăluit Slusari.

Citește și: Un fost premier, îngrijorat de MOBILIZAREA militarilor ruși din Transnistria: „Suntem pe cont propriu în ceea ce privește securitatea fizică și personală în context COVID, dar și în ceea ce privește securitatea națională”

În același context, parlamentarul a spus și care e legătura directă cu soluționarea conflictului transnistrean. „O bună parte din motorină, conform datelor din surse credibile, este utilizată de către GOTP, inclusiv și pentru exerciții militare. Aceste exerciții au ca scop consolidarea forțelor separatiste și intimidarea autorităților constituționale ale R. Moldova”.

Citește și: Mișcări SUSPECTE de trupe în stânga Nistrului. Imaginile din satelit arată o coloană de BLINDATE în perimetrul aeroportului militar din Tiraspol. Această activizare are loc pe fonul tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina. Situația devine EXPLOZIVĂ

Sursa citată a subliniat că, în anul 2021, bugetul de stat va pierde de la acest „tranzit aberant prin R. Moldova în R. Moldova” jumătate miliard de lei sub forma de accize, TVA și taxe pentru procedura vamală.

„După cum vedeți, R. Moldova dispune de pârghii economice pentru soluționarea diferendului transnistrean. Am adus doar un singur exemplu din mai multe existente. Însă, autoritățile din Chișinău cedează poziție după poziție și nici măcar nu încearcă să folosească metodele de impact economic major în raport cu separatiștii. Problema nu ține doar de impotența sau incompetența demnitarilor noștri. Mulți din ei sunt implicați în această schemă de tranzit mimat și sunt parteneri ai companiilor din Transnistria. În scurt timp vom veni și cu nume celor care ajută firmelor transnistrene să transporte benzina și motorina, fără a plăti accize”, a conchis Slusari.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md