22:09:18 26.04.2024
Stiri

Modificările la Legea cu privire la avocatură, PROMULGATE: „Vom cere noului Parlament să revizuiască anumite prevederi care creează controverse”

Actualitate 10.06.2021 12:43 Vizualizări1137 Autor: Ziarul National
Modificările la Legea cu privire la avocatură, PROMULGATE: „Vom cere noului Parlament să revizuiască anumite prevederi care creează controverse”


Președintele Maia Sandu a promulgat modificările la Legea cu privire la avocatură, aprobate de către Parlament la mijlocul lunii aprilie curent.

„Am luat această decizie după ce, săptămâna trecută, am discutat prevederile noii legi cu reprezentanții comunității avocaților din Republica Moldova. A fost o dezbatere utilă și necesară, de vreme ce unele dintre modificările propuse au provocat dezacorduri între reprezentanții breslei - un fapt firesc într-o societate democratică”, a declarat Maia Sandu.

Șefa statului a menționat că a decis să promulge noua versiune a legii după ce a ascultat opinii pro și contra și a luat act de potențialele riscuri, dar și beneficii ale acesteia.

„Este o lege care urmează să soluționeze unele probleme din sistemul avocaturii. În același timp, vom cere noului Parlament să revizuiască anumite prevederi care creează controverse, cum ar fi cele care țin de accederea în profesia de avocat”, a subliniat Maia Sandu.

Menționăm că modificările la Legea cu privire la avocatură prevăd, printre altele, constituirea unei Comisii de soluționare a contestațiilor, un organ format ad-hoc din 5 avocați, desemnați aleatoriu, care va reexamina rezultatele examenelor de admitere la stagiu și ale examenelor de calificare, pentru fiecare etapă.

Totodată, pentru sporirea eficienței stagiului profesional efectuat și dobândirea unor abilități practice în domeniul specific de activitate, avocatul stagiar va avea dreptul să asiste avocatul îndrumător la orice fază a procesului civil, penal și contravențional. Avocatul stagiar va putea acorda asistență juridică garantată de stat pe cauze civile.

De asemenea, pentru avocatul stagiar contractul de efectuare a stagiului profesional nu va purta caracter oneros, iar persoanele care au cel puțin 10 ani vechime în funcția de judecător sau procuror, precum și cele care dețin titlu de doctor, vor fi scutite doar de la efectuarea stagiului, însă nu și de examenul pentru admitere în profesie (de calificare).

Până la susținerea examenului de calificare, categoriile de persoane menționate vor fi obligate să urmeze cursuri, în volum de cel puțin 20 de ore, în materia deontologiei profesionale a avocaților și de administrare a formelor de exercitare a avocaturii, conform planului aprobat de Consiliul Uniunii Avocaților.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md