16:50:55 26.04.2024
Stiri

Un chirurg de la București a salvat un copil la Chișinău: I-a transplantat un fragment de ficat unui băiețel de nici trei ani de la mama lui. „Premieră în spațiul românesc”

Actualitate 04.06.2021 10:27 Vizualizări2702 Autor: Ziarul National
Un chirurg de la București a salvat un copil la Chișinău: I-a transplantat un fragment de ficat unui băiețel de nici trei ani de la mama lui. „Premieră în spațiul românesc” Mihai Rădulescu


Un băiețel de 2 ani și 8 luni a fost salvat, după ce a fost operat recent la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” din Chișinău de către Vladislav Braşoveanu, şeful Secţiei de transplant hepatic „Dan Setlacec” al Institutului Clinic Fundeni din Bucureşti.

Micuțul a primit un fragment de ficat de la mama sa, iar operația de transplant a durat opt ore.

Jurnalistul de la TVR, Mihai Rădulescu, l-a intervievat pe renumitul chirurg de la București și spune că această performanță medicală reprezintă „o premieră în spațiul românesc”.



Menționăm că Vladislav Braşoveanu, născut în stânga Prutului, a participat la realizarea, în 2013, a primului transplant hepatic de la donator viu în Republica Moldova, fapt pentru care a fost decorat cu Ordinul „Gloria Muncii”, iar un an mai târziu a realizat şi primul transplant hepatic de la donator cadaveric.

Tot el este cel care l-a operat la București pe halterofilul Tudor Casapu, campion olimpic şi primul pacient care a beneficiat de transplant hepatic la Institutul Clinic Fundeni.

Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” i-a conferit în anul 2016 chirurgului Vladislav Braşoveanu titlul onorific Doctor Honoris Causa, acesta devenind primul absolvent al acestei instituții care s-a învrednicit de această distincţie.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md