13:46:12 26.04.2024
Stiri

VIDEO // MINUNE la Spitalul Clinic Republican: Medicii au SALVAT viața unei gravide internate mai mult moartă decât vie, dar și a copilului acesteia născut prematur la doar 29 de săptămâni. „Era la limita compatibilității cu viața”

Actualitate 04.06.2021 11:44 Vizualizări1630 Autor: Ziarul National
VIDEO // MINUNE la Spitalul Clinic Republican: Medicii au SALVAT viața unei gravide internate mai mult moartă decât vie, dar și a copilului acesteia născut prematur la doar 29 de săptămâni. „Era la limita compatibilității cu viața”


O tânără de 20 de ani din R. Moldova a fost salvată de la moarte, medicii de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” (SCR) reușind să-i salveze și bebelușul, care a venit pe lume prematur.

Șeful Clinicii ATI de la SCR, Victor Cojocaru, susține că pacienta a fost adusă dintr-un raion al R. Moldova în stare critică, la „limita compatibilității cu viața”, iar greșeala ei a fost că s-a adresat prea târziu după ajutor medical, la o săptămână de la primele simptome ale infecției COVID-19.

„A fost internată la noi în regim de urgență, adusă într-o stare critică, practic la limita compatibilității cu viața, cu plămânii afectați în proporție de 100%, deja în stare de șoc. Era gravidă în 29 de săptămâni, o sarcină periculoasă, deoarece copilul nu este încă matur. Am pregătit timp de 12 ore copilul pentru naștere prematură prin cezariană, astfel încât plămânii copilașului să fie viabili”, își amintește profesorul Cojocaru.

Munca echipei medicale a fost una dificilă, fiindcă pacienta nu avea numai insuficientă respiratorie, ci și cardiacă, erau afectate mai multe organe, inclusiv ficatul și rinichii.

Astăzi, pacienta nu are practic deloc sechele, spune Victor Cojocaru, iar bebelușul acesteia, transferat imediat după naștere la Institutul Mamei și Copilului, este bine și nu se mai află în Secția de terapie intensivă.

De altfel, singura dorință a tinerei, care este mamă a doi copii, era să ajungă la bebelușul ei de la Institutul Mamei și Copilului, lucru care s-a întâmplat pe 1 iunie curent.

Ea își amintește că avea febră foarte mare, nu mai putea respira și nu se mai putea ține pe picioare atunci când a ajuns la spital.

Menționăm că, în ultimul an de pandemie, medicii de la SCR „Timofei Moșneaga” au salvat de la moarte circa 40 de femei însărcinate și lăuze, internate în stare gravă la spital din cauza noului coronavirus.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md