01:44:57 27.04.2024
Stiri

Un NOU tip de ÎNȘELĂTORIE ONLINE: Site-uri FALSE care vând PIZZA sau alte feluri de mâncare și cer date ale cardurilor bancare pe care le golesc de bani

Actualitate 04.06.2021 13:14 Vizualizări1944 Autor: Ziarul National
Un NOU tip de ÎNȘELĂTORIE ONLINE: Site-uri FALSE care vând PIZZA sau alte feluri de mâncare și cer date ale cardurilor bancare pe care le golesc de bani


Poliția din R. Moldova atenționează cetățenii despre un nou tip de înșelătorie online depistată de la începutul anului curent.

Potrivit oamenilor legii, pe teritoriul Republicii Moldova s-au intensificat cazurile de fraudă de tip phishing, care presupun crearea de site-uri asemănătoare celor care comercializează pizza sau oferă servicii de catering.

Mai exact, infractorii creează pagini web asemănătoare celor autentice de livrare la comandă a bucatelor, plasând aceste pagini în mod prioritar în cadrul serviciilor de căutare precum google sau yandex.

Cetățenii pot cădea ușor în plasă pentru a completa comanda pe un asemenea site fals, oferind datele cardului, precum și codul de securitate primit prin SMS pentru confirmarea tranzacției. După acest pas le sunt sustrase toate mijloacele financiare de pe cardurile bancare.

Totodată, oamenii legii susțin că înregistrează în continuare cazuri când infractorii contactează prin intermediul mesageriilor instantanee persoanele care au plasat anunțuri de comercializare a unor bunuri pe platformele de anunțuri și, sub pretextul că nu se pot apropia pentru a ridica bunul, le propun victimelor să-l transmită prin intermediul serviciilor poștale.

Poliția le recomandă tuturor cetățenilor să nu divulge nimănui, nici măcar personalului băncii, informațiile personale sau datele cardului bancar - numărul de card, data expirării, codul PIN, codul de securitate format din 3 cifre tipărit pe partea verso a cardului, codul de securitate primit prin SMS sau la adresa de e-mail de la bancă pentru efectuarea tranzacției în mediul on-line.

Totodată, accesați doar site-urile pe care le cunoașteți sau cu care ați mai interacționat, fiți atenți ca denumirea să corespundă perfect, verificați lunar extrasul de cont, astfel încât dacă apar tranzacții suspecte să vă adresați băncii cât mai repede. Fiți atenți la site-rile plasate în mod prioritar în cadrul serviciilor de căutare sau la cele care au textul „Anunț”.

În cazul în care ați căzut în capcana infractorilor, informați imediat Poliția și bancă la care sunteți deservit.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md