12:08:46 26.04.2024
Stiri

Cetățenii R. Moldova din DIASPORA au înregistrat un nou RECORD și pot face DIFERENȚA pe 11 iulie. Moldovenii mai au DOUĂ zile pentru a se înregistra prealabil pentru a participa la scrutinul parlamentar

Actualitate 25.05.2021 14:38 Vizualizări1984 Autor: Ziarul National
Cetățenii R. Moldova din DIASPORA au înregistrat un nou RECORD și pot face DIFERENȚA pe 11 iulie. Moldovenii mai au DOUĂ zile pentru a se înregistra prealabil pentru a participa la scrutinul parlamentar


Numărul cetățenilor R. Moldova aflați în străinătate care s-au înregistrat prealabil pentru a participa la votare în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie a înregistrat un nou record. Până astăzi peste 93 de mii de moldoveni de peste hotare au informat Comisia Electorală Centrală (CEC) despre intenția de participa la scrutinul parlamentar din 11 iulie curent, a anunțat astăzi președintele CEC, Dorin Cimil.

Cele mai multe înregistrări au fost făcute în Italia (peste 20 mii), Marea Britanie (15,2 mii), Germania (12,8 mii), Franța (8,1 mii), Rusia (7,2 mii), România (6,4 mii), Irlanda (4,8 mii), SUA (3,5 mii), Spania (2,8 mii), Canada (2 mii), Belgia (1,5 mii), Portugalia (1,4 mii), Olanda (peste o mie), menționează Deschide.md.

De precizat că la scrutinul prezidențial din 2020, s-au înregistrat prealabil puțin peste 60 de mii de cetățeni aflați în străinătate.

Înregistrarea prealabilă este unul din criteriile importante care stă la baza deciziei CEC privind deschiderea secțiilor de votare în afară R. Moldova, dar și pe teritoriul R. Moldova - pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului (Transnistria), municipiul Bender și unele localități ale raionului Căușeni.

Citește și: VIDEO // MAEIE propune deschiderea mai multor secții de VOTARE peste hotarele R. Moldova: „Va fi DUBLAT numărul secțiilor acolo unde a fost extinsă ora de votare și unde s-au epuizat buletinele de vot”

Potrivit Planului calendaristic publicat de CEC, miercuri, 26 mai, este ultima zi când reprezentanții diasporei pot să se înregistreze prealabil.

CEC menționează că înregistrările făcute pentru scrutinele naționale precedente rămân a fi valabile, cu excepția cazurilor în care alegătorii intenționează să voteze într-o altă localitate din afara țării unde vor fi deschise secții de votare. În aceste situații, alegătorii pot face modificări în datele prezentate anterior.

Alegătorii sunt invitați să completeze formularul de înregistrare on-line, la rubrica „Înregistrare prealabilă” de pe pagina www.alegator.md și să urmeze instrucțiunile privind completarea formularului online. Înregistrarea poate fi efectuată și pe suport de hârtie, prin depunerea unei cereri semnate individual sau colectiv la CEC și/sau la misiunile diplomatice, oficiile consulare ale Republicii Moldova.

De menționat că la alegerile prezidențiale de anul trecut peste hotarele R. Moldova au fost deschise 139 de secții de votare. Anul acesta numărul secțiilor de votare deschise în cadrul misiunilor diplomatice de peste hotare, dar și în locații închiriate de autoritățile de la Chișinău, se vor majora. Despre aceasta a anunțat astăzi premierul interimar, Aureliu Ciocoi. Numărul secțiilor de votare va fi dublat în locațiile unde la alegerile prezidențiale s-au format cozi, dar și unde au fost epuizate buletinele de vot, așa cum s-a întâmplat în Germania de exemplu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md