17:57:48 26.04.2024
Stiri

MAEIE de la Chișinău susține investigația independentă anunțată de partenerii internaționali vizavi de DETURNAREA unui avion la ordinul lui Lukașenko: La bord NU se afla niciun pasager moldovean

Actualitate 24.05.2021 14:37 Vizualizări1148 Autor: Ziarul National
MAEIE de la Chișinău susține investigația independentă anunțată de partenerii internaționali vizavi de DETURNAREA unui avion la ordinul lui Lukașenko: La bord NU se afla niciun pasager moldovean


În avionul de pe ruta Atena – Vilnius, deturnat în momentul când zbura pe deasupra Belarusului pentru a-l reține pe tânărul jurnalist de opoziţie Roman Protasevici, nu s-a aflat niciun cetățean moldovean.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) anunță că urmărește îndeaproape situația în jurul aterizării forțate la Minsk a avionului de pe ruta Atena – Vilnius și salută o anchetă internațională în acest caz.

„MAEIE susține chemările partenerilor internaționali pentru demararea unei investigații independente în scopul elucidării tuturor circumstanțelor producerii acestui incident, inclusiv reținerea unui jurnalist belarus. Totodată, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene reiterează poziția consecventă a Republicii Moldova de încurajare a respectării de către toți membrii comunității internaționale a principiilor și normelor de drept internațional”, se arată într-un comunicat de presă al diplomației moldovenești.

Amintim că un avion de pasageri Ryanair provenind de la Atena a aterizat duminică seara la Vilnius, după ce a fost deturnat în Belarus timp de şapte ore, un incident condamnat pe plan internaţional.

Zborul Ryanair FR4978 se afla în zbor spre destinaţia sa, Vilnius, când autorităţile din Belarus i-au ordonat să aterizeze la Minsk spunând că la bord există o ameninţare la adresa securităţii, o bombă mai exact.

Nicio astfel de ameninţare nu a fost găsită în avion, dar tânărul jurnalist de opoziţie din Belarus, Roman Protasevici de 26 de ani, care se afla la bordul aeronavei, a fost arestat. El va fi judecat pentru terorism și riscă pedeapsă capitală.

Protasevici este un fost colaborator al Nexta, instituţie media care a jucat un rol important în contestarea realegerii la scrutinul din 2020 a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md