15:00:55 26.04.2024
Stiri

Reprezentanții Federației Ruse în CUC și-au asumat indentificarea unei „soluții” vizavi de posturile ilegale instalate de Tirasol în perioada pandemiei, care împiedică deplasarea cetățenilor și a observatorilor militari în Zona de Securitate

Actualitate 21.05.2021 11:14 Vizualizări1421 Autor: Ziarul National
Reprezentanții Federației Ruse în CUC și-au asumat indentificarea unei „soluții” vizavi de posturile ilegale instalate de Tirasol în perioada pandemiei, care împiedică deplasarea cetățenilor și a observatorilor militari în Zona de Securitate


Delegația Federației Ruse în Comisia Unificată de Control (CUC) și-a asumat identificarea unei „soluții viabile” în ceea ce privește posturile ilegale ale Tiraspolului instalate în perioada pandemiei.

Această soluție ar urma să vizeze implementarea deciziei din 24 septembrie 2020 prin care Comandamentul Militar Întrunit are obligația să elucideze sub toate aspectele fiecare caz de respingere a deplasării observatorilor militari începând cu 12 martie 2020 și să raporteze măsurile întreprinse.

Refuzul părții transnistrene de a accepta deplasarea observatorilor militari pentru documentarea regulamentară a posturilor ilegale a generat pe parcursul ultimului an neaprobarea mai multor rapoarte incomplete ale Comandamentului Militar Întrunit.

Totodată, CUC a dispus, în cadrul ultimei ședințe desfășurate joi la Tighina, Comandamentului Militar Întrunit să contrapună informațiile privind posturile ilegale din Zona de Securitate reflectate în rapoartele de monitorizare întocmite de Misiunea OSCE în Moldova cu datele din rapoartele observatorilor militari, iar o analiză amplă să fie prezentată Comisiei Unificate de Control.

În cadrul examinării subiectului privind executarea serviciului la posturile Forțelor Mixte de Pacificare situate în apropiere de Vadul lui Vodă, s-a luat act de propunerile identificate de Comandamentul Militar Întrunit pentru postul amplasat pe malul drept al Nistrului.

Delegația Chișinăului a sugerat realizarea graduală a măsurilor necesare, înainte de a ajunge la un consens și pentru podul de pe malul stâng.

„Cu regret, partea transnistreană s-a opus inițiativei, ceea ce va tergiversa procesul de îmbunătățire a condițiilor de funcționare a acestor posturi”, se arată într-un comunicat al delegației Chișinăului în CUC.

Amintim că separatiștii transnistreni au instalat ilegal în ultimul an 37 de posturi mobile în Zona de Securitate, îngreunând deplasarea inclusiv a locuitorilor din stânga Nistrului. Motivul invocat era pandemia de COVID-19. Din cele 37 de posturi ilegale, astăzi au mai rămas peste 20.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md