19:21:47 26.04.2024
Stiri

Doi miniștri interimari se plâng că nu pot accesa granturi internaționale și dau vina pe președinta Maia Sandu. Șeful statului: „Până în luna iulie urma să primim 720 de milioane de lei de la UE, dar unele ministere SABOTEAZĂ aceste acțiuni”

Actualitate 13.05.2021 11:39 Vizualizări2101 Autor: Ziarul National
Doi miniștri interimari se plâng că nu pot accesa granturi internaționale și dau vina pe președinta Maia Sandu. Șeful statului: „Până în luna iulie urma să primim 720 de milioane de lei de la UE, dar unele ministere SABOTEAZĂ aceste acțiuni”


Miniștrii în exercițiu al Agricuturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, dar și cel al Afacerilor Interne, Pavel Voicu, afirmă că instituțiile pe care le conduc sunt pe punctul de a rata unele granturi și împrumuturi financiare din cauza imposibilității juridice de semnare a acordurilor internaționale pentru valorificarea acestora.

Cei doi apropiați ai socialistului Igor Dodon au dat vina pe președinta Maia Sandu, în cadrul ședinței de miercuri a Guvernului, care nu promulgă un proiect aprobat de Parlament prin care Guvernului în demisie i se atribuie competențe de a încheia tratate internaționale.

Potrivit lui Perju, Ministerul Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului a negociat un acord de finanțare de 26 de milioane de euro între Republica Moldova și Banca Internațională pentu Reconstrucție și Dezvoltare, ce include și un grant de 3,1 milioane de dolari, destinate mangamentului durabil al terenurilor, pe care nu îl poate accesa. Totodată, instituția nu poate semna an alt Acord de finațare în valoare de 15 milioane de euro, bani necesari pentru implementarea unui program de aprovizionare cu apă și sanitație în localități din Soroca, Râșcani, Comrat, UTA Găgăuzia și Cahul.

„Implementarea nu va începe, întrucât nu ni se oferă dreptul de semnare și negociere a acestor acorduri”, a acuzat Ion Perju.

Și ministrul Afacerilor Interne a declarat că MAI a obținut un grant nerambursdabil din partea Japoniei în valoare de 19,2 milioane de dolari, din care urma să fie achiziționate 19 autospeciale pentru stingerea incendiilor și autoscări. În acest caz ar exista riscul să se piardă aceste donații din cauza faptului că un ministru în exercițiu nu poate semna acte internaționale.

Premierul interimar Aureliu Ciocoi a promis să discute cu Președinția pentru a identifica o soluție care să permită Guvernului în demisie semanrea acordurilor de finanțare internațională.

De cealaltă parte, președinta Maia Sandu acuză miniștii loiali lui Igor Dodon că ar sabota unele acțiuni prevăzute în acordurile de finanțare internaționale.

„Noi până în luna iulie urma să primim 720 de milioane de lei de la Uniunea Europeană, dar unele ministere, în speță Ministerul Afacerilor Interne, nu au îndeplinit unele acțiuni. Au fost sabotate aceste acțiuni. Noi insistăm că Guvernul să-și îndeplinească obligațiile. Dacă nu se va întâmpla așa, o să-i punem la stâlpul rușinii”, a declarat astăzi Maia Sandu într-un interviu pentru Radio Moldova, vorbind despre resursele financiare necesare pentru organizarea scrutinului parlamentar din 11 iulie.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md