06:34:35 26.04.2024
Stiri

Raport SECRET despre formarea prețurilor la produsele petroliere în R. Moldova. „Acest proces a fost influențat preponderent de avaritatea companiilor petroliere și implicarea excesivă a factorului politic”

Actualitate 29.04.2021 12:44 Vizualizări3484 Autor: Ziarul National
Raport SECRET despre formarea prețurilor la produsele petroliere în R. Moldova. „Acest proces a fost influențat preponderent de avaritatea companiilor petroliere și implicarea excesivă a factorului politic”


Companiile de pe piața produselor petroliere din R. Moldova sunt solidare când e vorba de majorarea prețurilor, dar reticente atunci când cotațiile la țiței scad pe piața internațională. Astfel, cetățenii și agenții economici din R. Moldova sunt impuși să plătească sume absolut nejustificate pentru carburanți, menționează Platforma „Demnitate și Adevăr”, care face trimitere la un raport elaborat de Consiliul Concurenței.

„Acest raport confirmă, în principiu, toate suspiciunile expuse nu o singură dată de formațiunea noastră referitoare la acordurile de cartel ale companiilor petroliere privind politică de prețuri și, în consecință, majorareaexorbitantă a acestora printr-un act de corupție majoră”, menționează formațiunea politică.

Potrivit raportului menționat, în urma unei anchete care a vizat perioada 2019-2021, Consiliul Concurenței a constatat că procesul formării prețurilor la benzină și motorină practic nu a depins de cotațiile internaționale la țiței: „Acest proces a fost influențat preponderent de avaritatea companiilor petroliere și implicarea excesivă a factorului politic”.

Fără a prejudicia mersul anchetei, Platforma „DA” informează societatea că, deseori, prețurile la combustibil în R. Moldova au fost majorate în urma unor înțelegeri anticoncurențiale între actori principali de pe piața produselor petroliere.

„Deși în ultimele 45 de zile cotațiile bursiere la petrol au scăzut semnificativ, în unele cazuri cu 15%, populația și antreprenorii din R. Moldova nu au profitat în niciun fel de acest lucru. Mai mult decât atât, acum două săptămâni petroliștii au majorat demonstrativ prețurile cu 30 - 40 de bani per litru. Astfel, Platforma „DA” cere finalizarea urgentă a anchetei pe subiectul acordurilor de cartel pe piața petrolieră, precum și micșorarea prețurilor la benzină și motorină în concordanță cu cotațiile internaționale la țiței”.

În caz contrar, Platforma „DA” susține că își rezervă dreptul să organizeze, în scurt timp, proteste pentru a apăra drepturile cetățenilor și ale agenților economici la prețuri echitabile la produsele petroliere, prețuri care influențează semnificativ dezvoltarea economică a țării și veniturile oamenilor.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md