13:57:20 26.04.2024
Stiri

România, Polonia și Turcia, mesaj unitar de la București pentru Rusia: Reafirmăm sprijinul pentru integritatea teritorială și suveranitatea Georgiei și Ucrainei

Actualitate 24.04.2021 11:51 Vizualizări2553 Autor: Ziarul National
România, Polonia și Turcia, mesaj unitar de la București pentru Rusia: Reafirmăm sprijinul pentru integritatea teritorială și suveranitatea Georgiei și Ucrainei


Miniștrii de externe ai României, Poloniei, Turciei au transmis vineri un mesaj unitar clar de reafirmare a sprijinului pentru integritatea teritorială și suveranitatea Georgiei și Ucrainei în cadrul unei întrevederi pe care au avut-o la București cu omologii lor de la Tbilisi și Kiev.

Ministrul român al afacerilor externe Bogdan Aurescu a găzduit vineri, la București, în cadrul reuniunii Trilaterale pe teme de securitate România-Polonia-Turcia, o sesiune specială de lucru cu participarea miniștrilor afacerilor externe din Georgia, David Zalkaliani, și Ucraina, Dmytro Kuleba. Inițiativa de a invita cele două state partenere a aparținut șefului diplomației române, fiind pentru prima oară de la lansarea formatului trilateral când participarea este deschisă partenerilor regionali.

Discuțiile dintre cei cinci miniștri ai afacerilor externe au vizat aspecte legate de evoluțiile de securitate recente, marcate de masarea trupelor ruse la granița cu Ucraina și în Crimeea anexată ilegal, precum și implicațiile acestor acțiuni pentru securitatea regională și, mai ales, securitatea euro-atlantică, informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Ministrul român Bogdan Aurescu, omologul polonez Zbigniew Rau și omologul turc Mevlüt Çavuşoğlu au transmis un mesaj unitar clar de reafirmare a sprijinului pentru integritatea teritorială și suveranitatea Georgiei și Ucrainei, în granițele recunoscute internațional ale celor două state, precum și pentru aspirațiile euro-atlantice ale celor doi parteneri. A fost evidențiat interesul comun de continuare a sprijinului și cooperării cu acești parteneri în vederea consolidării capacităților de apărare și creșterii rezilienței.

Ministrul afacerilor externe a subliniat faptul că România a fost și rămâne un susținător ferm al apropierii celor două state partenere de structurile euro-atlantice. Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a încurajat Georgia și Ucraina să continue să se angajeze în dialog cu aliații, și să utilizeze la maximum instrumentele de parteneriat puse la dispoziție de NATO. România va continua să ofere asistență celor două state pentru a putea continua seria reformelor, pentru a consolida capacitățile de apărare și pentru a spori reziliența împotriva provocărilor actuale.

La rândul lor, miniștrii de externe din Georgia și Ucraina au apreciat în mod deosebit invitația de participare la formatul trilateral de cooperare România-Polonia-Turcia și au evidențiat utilitatea și relevanța conferite de acest cadru de dialog pentru abordarea provocărilor de securitate din regiune. De asemenea, au menționat că discuțiile de la București reprezintă o bună oportunitate pentru identificarea de măsuri menite să consolideze securitatea și stabilitatea regiunii care să permită continuarea parcursului european și euroatlantic.

De altfel, în cursul unei întrevederi pe care miniștrii de externe polonez, turc și român au avut-o joi cu președintele Klaus Iohannis, România, Polonia și Turcia și-au manifestat îngrijorarea față de desfășurarea neobișnuită de forțe militare ale Rusiei în Crimeea ilegal ocupată și la frontiera de est a Ucrainei.

Având în vedere importanța pe care cei trei aliați o atribuie Vecinătății Estice, la inițiativa României la reuniunea din acest an a trilateralei de securitate România – Polonia – Turcia de la București au participat, în premieră, miniștrii de externe din Georgia și Ucraina, care vor fi prezenți la o reuniune extinsă a Trilateralei, care va avea loc după segmentul plenar al acesteia.

Astfel, se poate spune că, în perioada 22-23 aprilie, Bucureștiul a fost gazda unui mini-summit regional cu participarea a 5 miniștri de externe, care are loc într-un context special.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md