20:30:06 26.04.2024
Stiri

NOU // Titularii pașapoartelor diplomatice vor fi obligați să predea actele la MAEIE în decurs de maximum cinci zile de la pierderea dreptului de a le deține

Actualitate 22.04.2021 13:58 Vizualizări1217 Autor: Ziarul National
NOU // Titularii pașapoartelor diplomatice vor fi obligați să predea actele la MAEIE în decurs de maximum cinci zile de la pierderea dreptului de a le deține


Titularii pașapoartelor diplomatice din R. Moldova vor fi obligați să predea pașaportul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) în termen de 5 zile lucrătoare din ziua pierderii acestui drept.

Totodată, autoritatea care a solicitat perfectarea pașaportului diplomatic sau de serviciu pentru un angajat este obligată să înștiințeze, în termen de 5 zile lucrătoare, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene despre pierderea acestui drept de către respectivul angajat.

Noile reguli sunt prevăzute într-un proiect de lege pentru modificarea Legii privind actele de identitate din sistemul național de pașapoarte, propus de deputatul Iurie Reniță și votat astăzi în primă lectură de către Parlament.

Potrivit lui Iurie Reniță, proiectul are scopul de a „face regulă” în domeniul asigurării cu pașaport diplomatic sau de serviciu a funcționarilor publici de rang înalt. În ultimii ani, acest proces a fost politizat, iar pașapoarte diplomatice au ajuns să dețină și persoane care nu ar fi trebuit să aibă acest drept.

În prezent, în R. Moldova ar exista „circa 50 de pașapoarte diplomatice acordate pe viață”.

Astfel, în proiect au fost introduse unele clarificări ce-i vizează pe reprezentanții Republicii Moldova în organismele internaționale, care pot beneficia de pașaport diplomatic. Acest drept le va reveni persoanelor numite sau înaintate prin hotărâre de Guvern sau prin ordinul Ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, precum și funcționarilor din cabinetul Ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

De asemenea, proiectul prevede o nouă categorie de persoane care vor beneficia de pașaport diplomatic. Este vorba de directorul și directorul-adjunct al Serviciului de Protecție și Pază de Stat, precum și de ofițerii Serviciului de Protecție și Pază de Stat, care vor asigura protecția oficialilor în cadrul deplasărilor peste hotarele țării.

Proiectul presupune posibilitatea acordării, cu titlu de excepție, a pașaportului diplomatic sau de serviciu unor persoane, dacă acest lucru este necesar pentru reprezentarea, promovarea sau apărarea intereselor Republicii Moldova.

Menționăm că, în aceeași ședință, Parlamentul a modificat, în primă lectură, și Legea cu privire la serviciul diplomatic, la propunerea aceluiași deputat.

Principalele modificări stabilesc pentru funcționarii serviciului diplomatic obligativitatea cunoașterii a două limbi de circulație internațională, neapartenența la partide politice și necesitatea abținerii de la manifestarea în public a convingerilor politice.

Totodată, proiectul propune ca, la expirarea termenului de aflare în misiune, funcționarul public care nu deține funcții diplomatice și consulare sau membrul personalului administrativ-tehnic sau de serviciu, detașat prin transfer în misiunea diplomatică sau oficiul consular, este transferat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. În cazul în care acest lucru nu este posibil, acesta va fi transferat, la alegere, în funcțiile publice, administrativ-tehnice sau de serviciu propuse de Comisia de evaluare și concurs, luându-se în considerare vechimea în muncă în cadrul instituțiilor serviciului diplomatic.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md