01:00:19 08.05.2024
Stiri

Planul de Acțiune al Consiliului Europei pentru R. Moldova, lansat la Strasbourg de Maia Sandu și Marija Pejčinović Burić: Au demarat primele două proiecte care prevăd reforme în sistemul penitenciar

Actualitate 22.04.2021 15:29 Vizualizări707 Autor: Ziarul National
Planul de Acțiune al Consiliului Europei pentru R. Moldova, lansat la Strasbourg de Maia Sandu și Marija Pejčinović Burić: Au demarat primele două proiecte care prevăd reforme în sistemul penitenciar


Consiliului Europei a lansat oficial astăzi, 22 aprilie, două proiecte menite să continue susținerea reformelor în sectorul justiției penale în Republica Moldova, finanțate prin Planul de Acțiune al Consiliului Europei pentru Republica Moldova (2021-2024), lansat la începutul acestei săptămâni la Strasbourg de către președinta Maia Sandu și Marija Pejčinović Burić, secretarul general al Consiliului Europei.

Este vorba de „Consolidarea reformelor din sistemul penitenciar, de probațiune și de îngrijire a sănătății în instituțiile de tip închis din Republica Moldova”, cu durata de 36 de luni (Proiectul SPPRH), și „Consolidarea sistemului de justiție penală bazat pe respectarea drepturilor omului în Republica Moldova” (Proiectul SHRCCJ), cu durata de 30 de luni.

Proiectul SPPRH își propune să îmbunătățească managementul penitenciarelor, să promoveze calitatea asistenței medicale acordate deținuților, inclusiv a îngrijirii sănătății mintale, să sprijine Inspectoratul Național de Probațiune în consolidarea profilului său, să promoveze valoarea sancțiunilor și măsurilor comunitare printre toți actorii sistemului de justiție penală și să consolideze programele și protocoalele de tratament pentru pacienții din instituțiile psihiatrice, inclusiv pentru pacienții aflați la tratament prin constrângere.

Totodată, Proiectul SHRCCJ se axează pe aplicarea arestării preventive, aplicarea pedepselor penale și îmbunătățirea eficacității mecanismelor de control și monitorizare a condițiilor de detenție, inclusiv a mecanismelor disponibile Instituției Ombudsmanului și Mecanismului Național de Prevenire a Torturii, contribuind astfel la reducerea supraaglomerării în penitenciare și încurajarea utilizării sancțiunilor și măsurilor comunitare. Obiectivul-cheie al proiectului este de a face sistemul de justiție penală din R. Moldova mai conform cu standardele privind drepturile omului.

„Necesitatea accelerării reformelor în domeniul justiției penale în Republica Moldova este susținută de constatările și recomandările organismelor statutare de monitorizare și de tratatele Consiliului Europei, precum și de neajunsurile relevate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului”, a declarat William Massolin, șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, în cadrul evenimentului de lansare a celor două proiecte.

Menționăm că, în total, Planul de Acțiune al Consiliului Europei pentru Republica Moldova (2021-2024) prevede finanțări de circa 7,5 milioane de euro pentru reforme implementate în viitorii trei ani în republica noastră.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
07.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine trage dintre no...

03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md