19:40:36 26.04.2024
Stiri

Batrîncea face lobby pentru vaccinul chinezesc CoronaVac, care ar avea o eficiență de 3% după prima doză, dar nu spune dacă se va VACCINA cu acest preparat: „Sper că cele 400 de mii de doze să ajungă cât mai repede”

Actualitate 14.04.2021 12:14 Vizualizări2054 Autor: Ziarul National
Batrîncea face lobby pentru vaccinul chinezesc CoronaVac, care ar avea o eficiență de 3% după prima doză, dar nu spune dacă se va VACCINA cu acest preparat: „Sper că cele 400 de mii de doze să ajungă cât mai repede” Facebook


Socialistul Vlad Batrîncea convinge cetățenii R. Moldova că vaccinul chinezesc CoronaVac, care potrivit unor studii ar avea o eficientă de 3% după prima doză, este foarte bun, iar decizia de a procura cel puțin 400 de mii de doze e ca și luată. Totodată, Batrîncea nu spune dacă se va vaccina cu serul CoronaVac, dar a făcut trimitere la președintele Turciei, cel al Serbiei, prim-miniștrilor și miniștrilor din mai multă țări europene.

„Eu știu că până la sfârșitul lunii aprilie va fi și Sputnik V, și vaccinul din China. Eu sper și le urez colegilor, care încearcă să aducă niște vaccinuri într-o cantitate cât de cât din Europa… să începem să vaccinăm populația”, a spus Batrîncea, în cadrul unei emisiuni de la N4.

Citește și: Soția și mama primarului de Chișinău, VACCINATE cu Pfizer înaintea medicilor? Răspunsul responsabililor din domeniul sănătății de la Primăria Chișinău

În același timp, socialistul a atacat reprezentanții societății civile, care au criticat decizia autorităților de a procura CoronaVac.

„Chișinăul este centrul lumii, aici se face expertiza la vaccinuri, aici se fac conspirații… Evident că reprezentanții societății civile și ai presei sunt cei mai buni specialiști în medicină, mai ales ce ține de vaccinuri. Președintele Turciei, Erdogan, s-a vaccinat cu vaccinul chinezesc, președintele Serbiei, prim-miniștri, miniștri, ce doriți din Europa. Noi la Chișinău am aflat că acel vaccin e de calitate proastă. Prostie. Fiind și președintele grupului de prietenie cu China, eu urmăresc foarte atent această țară și pot să vă spun că ei au demonstrat rezultate bune în lupta cu COVID-19. Eu cred, știind laboratoarele lor, că au o știință performantă. Eu cred că ei au un vaccin bun și sper mult că într-o săptămână, cel mult două să ajungă cele 150 de miii de doze. Eu știu că guvernul interimar discută despre procurarea a 400 de mii de doze de vaccin chinezesc și sper că aceste vaccinuri să ajungă cât mai repede la Chișinău, ca să o putem ajuta pe doamna Maia Sandu în realizarea promisiunilor ce țin de organizarea alegerilor parlamentare anticipate (râde n.r.)”, a mai spus Batrîncea.

Citește și: Autoritățile de la Chișinău intenționează să cumpere 400 de mii de doze de vaccin CHINEZESC împotriva COVID-19: „Singurul producător care a răspuns solicitărilor CAPCS”

De menționat că, la începutul campaniei de vaccinare în R. Moldova, raioanele conduse de socialiștii au boicotat vaccinul AstraZeneca produs în Marea Britanie.

„Noi facem eforturi foarte mari ca să obținem vaccinuri. Este foarte greu să obținem vaccinuri. După atâtea săptămâni, există spitale raionale cum ar fi Dondușeni, Edineț, care au utilizat doar 30% din dozele avute la dispoziție. Nu mai zic de Taraclia, Găgăuzia, unde utilizarea vaccinului e la nivel de 4,6%. Sunt spitale în anumite regiuni unde se creează impresia că se face presiune politică sau se speculează pe acest subiect. Nu mai zic de discursul unor deputați care au tot încercat să discrediteze anumite tipuri de vaccin”, a declarat Maia Sandu la mijlocul lunii martie.

Citește și: Întrebare pentru PREMIERUL Ciocoi și cei care vor să „fericească” moldovenii cu vaccinul chinezesc „CoronaVac”: „Voi vă veți vaccina cu acest vaccin? Pe Ion Ceban nu-l întreb, deja a răspuns…”

Totodată, Maia Sandu a declarat atunci că Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) ar face lobby pentru ca să fie cumpărat un anumit tip de vaccin. Mai mult, acest vaccin ar urma să fie achiziționat printr-o firmă intermediară, astfel că prețul va fi mult mai mare. „Eu am foarte multe întrebări la licitația pe care lansat-o MSMPS. Am expediat o scrisoare prim-ministrului.

Citește și: Guvernul interimar Ciocoi ar SABOTA procesul de vaccinare cu „AstraZeneca” și ar încerca să cumpere doar un anumit tip de vaccin prin INTERMEDIARI: „Dacă în procesul de VACCINARE nu se vor îmbunătăți lucrurile, atunci mă voi adresa PROCURATURII”

Aștept răspunsuri concrete la întrebările pe care le-am formulat, pentru că sunt mai multe condiții dubioase în această licitație. Nu este clar de ce sunt excluse anumite tipuri de vaccin. Noi știm că există vaccinuri mai scumpe și mai ieftine. Cred că noi trebuie să cumpărăm și de un fel, și de altul. Toată lumea cumpără prin negocieri directe, pentru că acum toți aleargă după vaccin de calitate. Nu vine o companie serioasă să participe la o licitație în R. Moldova de 200 - 400 de mii de doze. Da, eu discut cu companii, dar și cu țări de la care să cumpărăm vaccin. Între timp, acțiunile MSMPS sunt cel puțin dubioase. Dar vreau să ne clarificăm”, a spus atunci Maia Sandu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md