04:24:15 26.04.2024
Stiri

Planul SECRET al lui Igor Dodon prin care vrea să o ÎNLĂTURE pe Maia Sandu din funcție? „Asta se face fără REFERENDUM. Cred că varianta aceasta este destul de REALĂ… Vom afla foarte multe lucruri care ne vor uimi”

Actualitate 09.04.2021 14:36 Vizualizări9052 Autor: Ziarul National
Planul SECRET al lui Igor Dodon prin care vrea să o ÎNLĂTURE pe Maia Sandu din funcție? „Asta se face fără REFERENDUM. Cred că varianta aceasta este destul de REALĂ… Vom afla foarte multe lucruri care ne vor uimi”


Socialistul Igor Dodon este aproape sigur că președintele Maia Sandu ar avea o „implicare directă” în răpirea ex-judecătorului ucrainean Nicolai Ceaus, iar acest lucru constituie un motiv serios pentru ca șeful statului să fie revocat din funcție și tras la răspundere penală, fără a mai fi inițiată procedura de impeachment și fără a cheltui bani pentru un referendum republican.

„În următoarele două-trei săptămâni vom afla foarte multe lucruri care ne vor uimi. Din ceea ce am văzut și din câte cunosc, am văzut și diferite investigații jurnalistice, sunt implicate serviciile secrete din Ucraina în răpirea lui Ceaus. Păi, vreau să vă spun că serviciile secrete din Ucraina puteau să colaboreze doar cu serviciile secrete din R. Moldova. Nu cu Ministerul de Interne, așa cum spun unii deputați PAS. Ei încearcă să arunce mingea în terenul MAI. Eu vă sfătuiesc să aruncați mingea în curtea Președinției sau alături, la SIS. Acolo o să găsiți ce vă trebuie”, a declarat astăzi Dodon.

CITIȚI și SCANDAL DIPLOMATIC? Ce spune ministrul interimar de Interne de la Chișinău despre faptul că ucraineanul Ceaus ar fi fost trecut peste frontieră în portbagajul unei mașini ce aparține Ambasadei Ucrainei în R. Moldova

Sursa citată consideră că Maia Sandu ar evita să aibă o poziție clară în acest caz de răpire.

Citește și: INVESTIGAȚIE // Înțelegerea Palohtiuc-Poroșenko: Cum a fost evacuat de la Kiev și a ajuns la Chișinău judecătorul ucrainean prins cu mită de 150 de mii de euro în borcane. Rolul lui Dorin Damir și al unui afacerist moldovean stabilit în Ucraina

„De ce nu a invitat Ambasadorul Ucrainei? Eu, să fi fost președinte, chemam Ambasadorul în aceeași zi. Urma să-l întreb cum s-a întâmplat așa că în acest caz de răpire sunt implicate autoturisme și angajați ai Ambasadei Ucrainei. Sunt foarte multe întrebări și nu vreau să vin cu aprecieri suplimentare la această etapă. Eu cred că vom afla multe lucruri interesante. Însă, după ce vor fi confirmate aceste implicări, trebuie să urmeze și sancțiuni. Dacă se va demonstra că e implicată instituția prezidențială, pentru că SIS-ul este în subordinea Președinției, atunci cred că cetățenii, Parlamentul trebuie să ia atitudine. Ce înseamnă asta? Merge omul ziua în amiaza mare prin centrul Chișinăului, i se pune sacul cap și e aruncat în portbagajul mașinii, iar ulterior îl scot ilegal din țară”, a adăugat Dodon.

Citește și: Parlamentul a creat o comisie de anchetă pentru a investiga cazul RĂPIRII fostului judecător ucrainean de pe teritoriul R. Moldova: Năstase cu Lebedinschi - șefi

Dodon este convins că Maia Sandu poate fi trasă la răspundere și demisă din funcție, fără a mai fi organizat un referendum republican.

„Președintele țării poate fi tras la răspundere prin două modalități. Prin procedura de impeachment – 34 de deputați inițiază procedura, 67 de deputați votează, după care referendum. Nu este cazul situației de astăzi, pentru că eu sunt împotrivă să cheltuim bani pentru referendumuri. Sau a doua variantă: prin răspundere penală pentru încălcarea gravă a Constituției. Asta se face fără referendum. Iată a doua modalitate eu cred că este destul de reală, destul de reală. O să vedem ce o să se întâmple cu judecătorul Ceaus și pe urmă o să vedem cum ne mișcăm.

Dar se poate de inițiat procedura de tragere la răspundere penală în privința celor care au participat la această fărădelege. Această acțiune poate s-o vizeze și pe doamna președinte? Poate. Președintele este ca oricare cetățean al acestei țări. Comisia parlamentară urmează să se clarifice și sunt sigur că se va face lumină în acest caz. Timp de o lună, dar e de dorit ca în maximum două săptămâni, membrii Comisiei de anchetă să se clarifice, să invite la audieri toate persoanele responsabile și să vină cu o concluzie clară. Cine s-a ocupat de asta, cine a participat, dacă are vreo tangență cu această răpire președintele țării sau anturajul ei. După asta vom ieși cu inițiativele corespunzătoare, pentru atragerea la răspundere a celor implicați”, a conchis Dodon.

De partea cealalată, deputatul PAS, Mihai Popșoi, consideră că socialiștii caută pe cine să dea vină prin crearea Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor presupusei răpiri a ex-judecătorului ucrainean, Nikolai Ceaus.

„Socialiștii caută pe cine să dea vina pentru această pretinsă dispariție a ex-judecătorului ucrainean, Nicolai Ceaus. Ministrul Pavel Voicu nu v-a raportat ce s-a întâmplat? Timp de o oră nu a fost nicio reacție, grupa operativă nu a intervenit, filtre de poliție nu au fost. Dl Corduneanu, care acum este șef la Poliția de Frontieră, nu v-a raportat de ce a ținut hotarul deschis? Pe ei nu doriți să-i investigați? Cu mare drag, noi vom susține un astfel de demers. Fariseismul și fățărnicia de care dați dovadă, standardele duble, nu fac față acestui parlament. Am mai avut situații regretabile - cazul Gațcan, cazul Cubreacov.

Am văzut tupeul lui Igor Dodon, care a comparat situația ex-judecătorului ucrainean cu cazul profesorilor turci, spunând că acei oameni au fost tratați civilizat, pe când ei au înfundat pușcăria acolo, pe nemeritat. În acest caz este necesar să înțelegem ce s-a întâmplat, dar încercarea socialiștilor de a da vina pe cineva, când ei sunt la guvernare, controlează toate instituțiile statului este absurdă. De aceea, dacă doriți să faceți show politic pe seama acestui caz, nu aveți decât. Noi vom avea grijă ca lucrurile să devină cât mai clare pentru cetățeni, iar cei care au dat dovadă de neglijență, acțiuni premeditate - să răspundă în fața legii”, a replicat Popșoi.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md