09:20:14 26.04.2024
Stiri

Platforma „DA” solicită INTERZICEREA Partidului „ȘOR” și a depus o sesizare la Curtea Constituțională

Actualitate 30.03.2021 12:12 Vizualizări864 Autor: Ziarul National
Platforma „DA” solicită INTERZICEREA Partidului „ȘOR” și a depus o sesizare la Curtea Constituțională


Platforma „Demnitate și Adevăr” a depus astăzi o sesizare la Curtea Constituțională, prin care contestă constituționalitatea Partidului „ȘOR”. În același context, Platforma „DA” a elaborat un proiect de lege cu propuneri de modificare a Codul Electoral, Codului Contravențional, a Codului Penal și a Legii privind partidele politice, prin care se propune înăsprirea pedepselor pentru partidele politice care utilizează fondurile nedeclarate, neconforme sau venite din străinătate.

„Prin sesizarea la CC, se contestă constituționalitatea Partidului „ȘOR”, care prin acțiunile și scopurile sale lezează principiul statului de drept, fapt ce intră în contradicție cu prevederile art. 1 alin. (3) și 41, alin. (4) din Constituția R. Moldova”, a menționat autorul sesizării, deputatul Dinu Plîngău.

Acesta a mai adăugat că în sesizare sunt aduse probe vizând recidivarea Partidului „ȘOR” în încălcarea legislației electorale și comiterea abaterilor de la legislație în fiecare scrutin electoral la care a participat, precum și demersurile Procuraturii Generale privind ridicarea imunității deputaților formațiunii etc.

De asemenea, este invocată noțiunea de „crimă organizată” în legătură cu care Șor este numit lider de grup în rapoartele instituțiilor de drept ale statului, în dosarele penale deschise pe numele beneficiarilor Partidului „ȘOR”, precum și în rapoartele comisiilor speciale de anchetă ale Parlamentului R. Moldova. „În această ordine de idei, practic toată conducerea partidului contestat este suspectată de comiterea diferitor crime”, se menționează în sesizare.

Plîngău a subliniat că sesizarea conține „un larg probatoriu privind încălcarea de către Partidul „ȘOR” a legislației naționale atât electorale, cât și a celei contravenționale și penale.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md