10:07:03 26.04.2024
Stiri

„Congresul Civic” al lui Mark Tkaciuk ar fi noul PROIECT politic al strategilor de la Kremlin. De ce lipsește critica din partea propagandiștilor PSRM? Un salut „specific” de la Kremlin a primit și Irina Vlah

Actualitate 30.03.2021 17:53 Vizualizări1797 Autor: Ziarul National
„Congresul Civic” al lui Mark Tkaciuk ar fi noul PROIECT politic al strategilor de la Kremlin. De ce lipsește critica din partea propagandiștilor PSRM? Un salut „specific” de la Kremlin a primit și Irina Vlah deschide.md


„Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) este în proces de autodistrugere, se risipește. Nu este greu de prezis chiar momentul în care acest partid prorus, la fel ca și cel al comuniștilor, va dispărea pentru totdeauna de pe arena politică moldovenească. Aici apare întrebarea: e de bine ori de rău? Oare chiar crede cineva că alegătorii lui Dodon și ai socialiștilor vor fi pătrunși de ideile renașterii spirituale a românilor de la est de Prut și vor vota partide proeuropene? Scriu acest lucru pentru că unii dintre intelectualii noștri s-au lăsat atrași în lupta împotriva lui Dodon. Ei nu au observat că joacă rolul de „idioți utili”, deschizând calea pentru o adevărată pandemie politică, pentru o amenințare reală, care se apropie de noi ca hunii de zidurile cetăților romane”, se arată într-un material publicat de Hotnews.md.

Reflectând asupra meritelor ex-președintelui, autorul se întreabă dacă Dodon poate fi criticat pentru că a dezamăgit electoratul său, unul care încă mai suferă pentru pierderea măreției imperiului sovietic. „Sau poate ne-am indispus că Dodon a reușit, cu măiestrie, să arunce pe apa sâmbetei tot potențialul existent pe stânga? Ori poate regretăm că socialiștii nu au reușit să adopte o lege privind neutralitatea statului moldovean ori un pachet de legi care ar fi transformat regiunea găgăuză într-un produs al tehnologiilor federale ale Kremlinului?

S-ar părea că interesul pragmatic pentru care Dodon a menținut monopolul asupra nostalgicilor sovietici atât de mult timp a fost pentru a îl folosi pentru forțarea unui dialog cu forțele proeuropene, de a negocia cu el. Însă nu e tocmai așa! Toate forțele sunt aruncate pentru distrugerea PSRM, pentru a distruge pe cei care au amenințat doar, dar care niciodată nu și-au adus amenințările la bun sfârșit. În cele din urmă, vrem să-l nimicim pe cel care a pierdut alegerile și nu a încercat să domnească etern ca părinții lui spirituali din Minsk și Moscova”, scrie autorul.

Sursa citată menționează că pericolul a fost prezis cu mulți ani în urmă de Nicolae Dabija. „Acum șase ani, când Tkaciuk cu un gest teatral și-a luat rămas-bun de la mandatul parlamentar, Nicolae Dabija a prezis profetic reîncarnarea sa politică. Dabija a apelat la serviciile de securitate, a cerut categoric arestarea dirijorului fără îndoială al celor mai periculoase doctrine ale federalizării și a așa-numitei națiuni politice multinaționale. Dar, din păcate, autoritățile nu s-au lăsat conduse de principiile corespunzătoare”, se arată în text.

Acum, potrivit autorului, Tkaciuk, Muntean, Poleanski, analistul de la Moscova în haine civile cu pașaport moldovenesc - Zurab Todua și alți membri activi ai grupului „Taliban” se regăsesc brusc în fruntea unei noi formațiuni politice cu nume iezuit – „Congresul Civic”.

„În timp ce toată intriga politică se învârte în jurul Parlamentului și Președinției, în timp ce noi toți povestim cu sufletul la gură noutatea confruntării dintre Dodon și Sandu, ce fac acești talibani? Nu veți crede, ei atârnă în mod deschis steaguri roșii în centrele raionale”, spune autorul articolului.

„Congresul Civic” este un nou proiect al strategilor politici ai Kremlinului, iar lipsa de critică a acestuia din partea propagandiștilor PSRM nu este întâmplătoare: Igor Dodon este dat la utilizare”. Noul proiect, în opinia autorului materialului, vorbește deschis despre necesitatea reînființării Moldovei și a unei noi Constituții - curatorii Kremlinului pregătesc o confederație a Chișinăului și Tiraspolului.

Dodon este în prezent legat de mâini și de picioare, lui nu i se permite să riposteze decent unor astfel de acțiuni. Nu se aude niciun cuvânt de critică la adresa „Congresului Civic” - nici de la cunoscutul tribun Bogdan Țîrdea, nici de la Ernest Vardanean, nici alți ideologi ai PSRM. Se pare că strategii politici ai Moscovei se folosesc de Dodon și socialiștii doar ca de un miel de sacrificiu, care este pur și simplu destinat să piară sub compactorul nemiloasei Maia Sandu. După cum spun rușii, „capetele sunt aruncate în apă”.

„Ce anume vrea să realizeze acest nou proiect, cultivat în laboratoarele secrete ale Kremlinului?

Muntean și Tcaciuc vorbesc despre planurile lor fără nici o ezitare. Ei vorbesc despre lucruri care în alte codiții ar putea părea ca produse teoretice ale adepților teoriei conspirației. Dar nu este deloc o teorie a conspirației, ei chiar cred în ceea ce spun. Ei spun că independența noastră nu mai este funcțională. Despre faptul că „a expirat termenul Moldovei actuale”. Ei spun că vechea Moldova, care a apărut la 27 August 1991, moare. Ei vorbesc despre reînființarea țării, despre o nouă constituție. Surprinzător, tehnologi ruși, care au pus un necrolog cinic despre Moldova în gura lui Muntean și Tkaciuk ca program politic, nu au spus niciun cuvânt despre federalizarea noului proiect de stat a Moldovei. Și știți de ce? - Pentru că acestor „tovarăși” li s-a dat ordinul să introducă idei mult mai periculoase - ideile confederației. Citiți și ascultați ce spune Tkaciuk fără ezitare: „Esența agendei viitoare dintre Chișinău și Tiraspol nu este de a atrage transnistrenii pe pământul moldovenesc, ci de a merge împreună spre obiectivele de dezvoltare umană”.

În timp ce citiți acest articol, „Congresul Civic” își continuă procesele de ancorare în raioane. Se știe că această structură hibridă a invadat în mod activ alegerile pentru Adunarea Populară din Gagauz-Yeri. Și-au pus candidați lor peste tot. Este, de asemenea, un salut specific de la Kremlin, dar de data aceasta pentru Irina Vlah. De îndată ce bașcanul Găgăuziei i-a susținut deschis pe azeri - frații ei de sânge - în conflictul armeano-azer, de îndată ce această, sincer vorbind, femeie curajoasă nu numai că început să vorbească în română, dar și a dat aprecieri măgulitoare politicii de la București și Ankara”, mai scrie sursa citată.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md