21:45:25 26.04.2024
Stiri

Ziua Mondială a Apei: 17% dintre cetățenii R. Moldova NU au acces la apă potabilă

Actualitate 22.03.2021 14:37 Vizualizări1020 Autor: Ziarul National
Ziua Mondială a Apei: 17% dintre cetățenii R. Moldova NU au acces la apă potabilă


Principalele surse de apă potabilă în R. Moldova sunt sondele arteziene şi râurile Nistru şi Prut, iar 17% din populaţia republicii nu avea acces la apă potabilă în anul 2019.

Datele Agenției Naționale pentru Sănătate Publică arată că și calitatea apei pentru cele 2 154 271 de oameni care au acces la apă potabilă lasă de dorit.

În apele subterane din republica noastră conţinutul anumitor substanţe ce influenţează sănătatea, cum ar fi nitraţii, fluorul, borul și sulfaţii, este ridicat sau există carenţă de fluor și magneziu. Totodată, calitatea apelor este influenţată de unele surse de poluare urbane, industriale şi agricole, prin deversarea de cantităţi semnificative de ape reziduale şi deşeuri.

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului îndeamnă cetățenii să acorde atenție sporită protejării și conservării resurselor de apă și să contribuie periodic, prin acțiuni de voluntariat, la curățarea sursele locale de apă și la utilizarea acesteia în mod responsabil.

„Asigurarea cu apă este vitală pentru dezvoltarea economică, pentru sustenabilitatea mediului și incluziunea socială a Republicii Moldova, iar gestionarea adecvată și durabilă a resurselor de apă este una din prioritățile politicilor pe agenda de activitate a Guvernului. Prin proiectele de aprovizionare cu apă și sanitație, Guvernul Republicii Moldova încurajează participarea comunităților locale la îmbunătățirea gestionării apelor și salubrizării. În acest sens, țara noastră înregistrează progrese în domeniul gestionării resurselor de apă, precum și în armonizarea cadrului normativ cu Directivele Uniunii Europene, însă provocările din domeniu necesită o abordare complexă, responsabilitate și solidaritate”, a declarat astăzi ministrul în exercițiu, Ion Perju.

Anual, pe data de 22 martie, la nivel global este marcată Ziua Mondială a Apei, scopul căreia este întreprinderea măsurilor pentru a aborda criza apei. La nivel global, cel puțin 2 miliarde de oameni folosesc o sursă de apă potabilă contaminată. Un asemenea tip de apă poate transmite boli precum diareea, holera, dizenteria, febra tifoidă și poliomielita. Se estimează că apa potabilă contaminată provoacă 485 de mii de decese de boli diareice în fiecare an.

Specialiștii anticipează că, până în 2025, jumătate din populația lumii va locui în zone cu o insuficiență de apă.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md