12:18:45 26.04.2024
Stiri

VIDEO, UPDATE // Deputații Petru Jardan și Denis Ulanov au fost REȚINUȚI pentru 72 de ore, după ce au rămas FĂRĂ imunitate parlamentară! Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, declarații în fața deputaților: „Avem probe pertinente și concludente”

Actualitate 22.03.2021 20:50 Vizualizări2532 Autor: Ziarul National
VIDEO, UPDATE // Deputații Petru Jardan și Denis Ulanov au fost REȚINUȚI pentru 72 de ore, după ce au rămas FĂRĂ imunitate parlamentară! Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, declarații în fața deputaților: „Avem probe pertinente și concludente”


Deputații Partidului ȘOR, Petru Jardan și Denis Ulanov, au rămas astăzi fără imunitate parlamentară la solicitarea procurorului general Alexandr Stoianolglo și pot fi cercetați penal în dosarele care vizează concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău și frauda bancară

UPDATE 21.30 //
Deputatul Denis Ulanov a fost reținut, la fel ca și colegul său Petru Jardan, pentru 72 de ore.

UPDATE 20.51 // Și deputatul Denis Ulanov a rămas fără imunitate parlamentară, 70 de deputați susținând cele două cereri depuse de către procurorul general Alexandr Stoianoglo.





UPDATE // Procurorul general Alexandr Stoianoglo le-a spus deputaților că celălalt legislator al Partidului ȘOR, Denis Ulanov, este învinuit de implicare în frauda bancară și este cercetat pentru escrocherie și spălăre de bani săvârșite în proporții deosebit de mari și în interesele unei asociații criminale.

Mai exact, Denis Ulanov ar fi contribuit cu „mijloace și instrumente” pentru sustragerea de la Banca de Economii (BEM) în folosul „Victoriabank” și spălarea a 12,5 milioane de dolari și 23,8 milioane de euro.

Banii ar fi fost utilizați într-o tranzacție care viza vinderea de către Veaceslav Platon lui Vlad Plahotniuc a 38,2% din acțiunile „Victoriabank”, în octombrie-noiembrie 2014, dar și a altor active, inclusiv „Asito” sau „Casa Modei”.

Potrivit lui Alexandr Stoianoglo, de acest contract de vânzare-cumpărare pentru care s-au achitat bani sustrași de la BEM s-a ocupat deputatul Denis Ulanov, în baza unei procuri de la compania „Insidown” din Cipru, care apare în raportul Kroll. În același caz este implicată și compania „Zenit” al căror beneficiari sunt Vlad Plahotniuc și Ilan Șor.

Vicepreședintele Parlamentului, Alexandr Stoianoglo, a accentuat că Veaceslav Platon a cumpărat acțiuni de la BEM, „Victoriabank”, „Asito” și alte companii în 2011 cu 80 de milioane de euro din credite luate de la „Moldinconbank” și „Victoriabank”, iar în 2014, când i-a întors aceste bunuri lui Vlad Plahotniuc, au fost folosiți bani de la BEM pentru stingerea creditelor luate de către Platon pentru tranzacția anterioară.

Procurorul general a confirmat că banii din BEM au fost utilizați inclusiv pentru stingerea datoriilor unor companii afiliate lui Platon, iar Slusari i-a atras atenția lui Stoianoglo că acesta este parte a aceluiași grup criminal ca Plahotniuc și Șor.

Alexandr Stoianoglo a negat, răspunzând la întrebări puse exclusiv de către deputați din opoziție, nu și de către socialiști, că a venit astăzi în Parlament „la comanda lui Platon pentru a pune presiune asupra lui Șor pentru că nu vrea să-i cedeze niște acțiuni” sau pentru „a da peste cap o nuntă politică ce se punea la cale (Dodon-Șor)”.

Denis Ulanov a ripostat că, în acest moment, nu există vreo expertiză financiară care ar demonstra prejudiciul cauzat care îi este imputat de către procurori și că în acest caz ar fi vorba despre „documente oficiale care au vizat tranzacția”.

„În privința mea nu există nici probe directe, nici indirecte”, a declarat Ulanov de la tribuna Parlamentului, adăugând că nu are nicio treabă cu proveniența banilor achitați de către cumpărător în trazacția invocată de procurorul general.

Ulanov a mai sugerat că nu acționarii celor trei bănci implicate în furtul miliardului care au fost ulterior lichidate ar fi prejudiciat statul, ci „funcționarii publici”, inclusiv de la Banca Națională a Moldovei.




UPDATE 18.03 // Deputatul Petru Jardan a rămas fără imunitate parlamentară, colegii săi din Parlament încuviințând efectuarea de măsuri procesuale de reţinere, percheziţionare, arestare sau trimitere în judecată în cadrul dosarului ce vizează concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău.

Cererea procurorului general Alexandr Stoianoglo în privința lui Jardan a fost satisfăcută prin votul a 68 de deputați.

CITIȚI și Petru Jardan a fost REȚINUT pentru 72 de ore: „Doi procurori s-au apropiat de el și l-au invitat să meargă cu ei. Denis Ulanov își așteaptă rândul, pentru că în Parlament au venit alți doi procurori”

După o pauză, deputații vor decide și soarta deputatului Denis Ulanov.





Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat astăzi în Parlament că cererile privind ridicarea imunității deputaților Denis Ulanov și Petru Jardan și tragerea acestora la răspundere penală au la bază „probe pertinente și concludente” privind implicarea celor doi legislatori în dosarele care vizează jaful bancar și concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău (AIC).

Deputații vizați - Denis Ulanov și Petru Jardan - sunt prezenți la ședința de astăzi a Parlamentului.

Petru Jardan, fost director interimar al Aeroportului Internațional Chișinău în anul 2013, când acesta obiectiv strategic aparținea statului, ar fi acționat în interesul unui grup criminal și ar fi prejudiciat compania cu 4,9 milioane de lei, a dezvăluit Alexandr Stoianoglo.

Potrivit procurorului, deși cunoștea decizia Guvernului care a permis darea în concesiune a Aeroportului, Jardan a transferat 378 de mii de euro pe conturile unei companii de asigurări, „Galas” SA, în calitate de prime de asigurare.

Mai mult, Jardan a făcut parte din comisiile privind elaborarea studiului de fezabilitate și organizării concursului de concesiune a Aeroportului în calitate de persoană publică, iar peste puțin timp a ajuns administrator la SRL-ul care a concesionat acest obiectiv strategic.

Petru Jardan s-a apărat, spunând că era obligat să semneze contractul de achitare a primelor de asigurare, care a expirat în luna iulie 2013, aceasta fiind o condiție a Autorității Aeronautice Civile pentru a obține certificatul de operator de aerodrom pentru AIC, valabil pentru un an: „Fără acest certificat, noi nu puteam activa. Eu eram obligat să asigur funcționalitatea Aeroportului”.

Deputatul a mai spus că știa despre decizia Guvernului din luna mai 2013 privind concesionarea acestui obiectiv, dar nu a ținut cont de aceasta, întrucât și în 2010 ar fi fost o intenție de a concesiona parcarea din fața Aeroportului, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat.

Întrebat cum a ajuns directorul companiei care a primit în concesiune AIC, după ce a făcut parte personal din echipa ce a pregătit tot procesul, Jardan a răspuns că a conlucrat cu acest SRL pentru a transmite activele Aeroportului în decurs de două luni, așa cum prevedea contractul de concesiune încheiat pe 30 august 2013.

„Cred că au apreciat ceva la Petru Jardan”, a spus deputatul despre sine, adăugând că propunerea de a conduce „Avia-Invest” i-a fost făcută în luna noiembrie și a fost angajat pe 24 decembrie 2013, continuând să dețină în paralel și funcția publică timp de „două-trei săptămâni, din cauza sărbătorilor”.

Deputatul Lilian Carp a ținut să sublinieze legătura lui Petru Jardan cu Ilan Șor, după ce acesta a recunoscut că a fost vicepreședinte al echipei de fortbal „Milsami Orhei”, unde președinte era anume Ilan Șor, beneficiarul concesionării AIC.

„Nu mă ascund după imunitatea parlamentară”, le-a spus deputaților Petru Jardan înainte de vot.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md