15:45:28 26.04.2024
Stiri

LISTA LICEELOR din Chișinău care vor fi REABILITATE energetic cu bani de la BERD și BEI

Actualitate 16.03.2021 16:44 Vizualizări1614 Autor: Ziarul National
LISTA LICEELOR din Chișinău care vor fi REABILITATE energetic cu bani de la BERD și BEI


Clădirile a 14 licee din Chișinău vor fi renovate din punct de vedere al eficienței energetice.

Este vorba despre Colegiul sportiv „Gloria”, Liceul teoretic „George Meniuc”, Liceul teoretic „Petru Rareș”, Gimnaziul-internat nr. 3, Liceul teoretic „Nicolai Gogol”, Liceul teoretic „Onisifor Ghibu”, Liceul teoretic cu profil de arte „Nicolae Sulac”, Liceul teoretic „Vasile Alecsandri”, Colegiul de artă „Elena Alistar”, Liceul teoretic „B.P.Haşdeu”, Liceul teoretic „V. Lupu”, Liceul teoretic „Principesa Natalia Dadiani bloc 1”, Liceul teoretic „Principesa Natalia Dadiani bloc 2”, Liceul teoretic „Vasile Vasilache”.

Primăria municipiului Chișinău a semnat astăzi două contrcate cu antrperenorii care urmează să reabiliteze instituțiile educaționale în cadrul Proiectului „Eficiența Energetică și izolarea termică a instituțiilor publice din mun. Chișinău”, finanţate din împrumuturi de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană de Investiții (BEI).

La licitația pentru obținerea contractelor au participat companii din mai multe țări, iar învingătoare s-au dovedit a fi ofertele companiei „Eurostil Construct” SRL și consorțiului condus de compania „Techno Test” SRL.

Lucrările se vor desfășura pe parcursul a 12 luni și prevăd izolarea exterioară a clădirilor - pereți, acoperiș, subsol; înlocuirea tâmplăriei; instalarea sistemelor de ventilație mecanică cu recuperarea căldurii; înlocuirea sistemelor termice; instalarea rețelei de iluminat interior pe bază de LED-uri; instalarea sistemelor fotovoltaice pentru producerea de energie electrică; instalarea de sisteme termice solare pentru producerea apei calde; sisteme de contorizare inteligentă etc.

Menționăm că valoarea totală a proiectului este de 25 de milioane de euro, dintre care BERD și BEI au acordat împrumuturi de câte zece milioane de euro, iar Fondul pentru energie a oferit un grant de cinci milioane de euro.

În cadrul aceluiași proiect sunt renovate și șase grădinițe din municipiu - nr.127, 225, 112, 34, 146 și 167. În etapa de pregătire se află licitația pentru reabilitarea energetică a trei spitale - IMSP „V. Ignatenco”, IMSP SCM „Sfânta Treime” și IMSP SCM Nr.1.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md