20:20:43 26.04.2024
Stiri

În Chișinău mai sunt 211 PATURI libere în spitale, iar primarul Ceban vorbește despre COSTURI enorme de spitalizare. „Suntem DEPĂȘIȚI în ceea ce privește capacitatea de spitalizare. Costul unui caz tratat variază de la 24 000 la 74 000 de lei”

Actualitate 15.03.2021 11:20 Vizualizări1349 Autor: Ziarul National
În Chișinău mai sunt 211 PATURI libere în spitale, iar primarul Ceban vorbește despre COSTURI enorme de spitalizare. „Suntem DEPĂȘIȚI în ceea ce privește capacitatea de spitalizare. Costul unui caz tratat variază de la 24 000 la 74 000 de lei”


Locurile din spitalele situate în municipiul Chișinău sunt la un pas de epuizare, în condițiile în care numărul cazurilor noi de COVID-19 este în creștere în fiecare zi. Primarul general al capitalei, Ion Ceban, susține că sistemul medical mai rezistă, însă nu se știe pentru cât timp.

„Sistemul medical din municipiu dintotdeauna a fost un sistem cu potențial eficient și puternic. Avem cele mai mari, ca și capacitate, spitale strategice COVID-19 din republică, cu peste 50% de paturi COVID din capacitatea totală la nivel național. Avem astăzi 1 665 de paturi și 1 454 de pacienți internați. Sistemul medical încă rezistă, dar deja foarte greu. Trebuie să recunoaștem că suntem depășiți de capacitatea de spitalizare – atât cu paturile simple, cât și cu paturile de terapie intensivă”, a menționat astăzi Ceban, la ședința Primăriei.

Citește și: Primarul Ceban NU este de acord cu lockdown-ul și REPETĂ ceea ce a ORDONAT Dodon: „Elevii de clasă 1 - 4 ar trebui să revină la lecții, dar nu online”

De asemenea, edilul s-a referit și la costurile mari pe care le suportă bugetul în actuala situație pandemică.

„Costurile în sistemul medical sunt enorme: costul unui caz tratat variază de la 24 000 de lei la pacienții cu stare de gravitate medie la peste 74 000 de lei la pacienții cu stare de sănătate gravă, care sunt internați în secțiile de reanimare și terapie intensivă. E necesar să suplinim spitalele cu concentratoare de oxigen, monitoare, aparate de ventilare artificială etc. Credem că implicarea mai eficientă a Asistenței Medicale Primare în monitorizarea și tratamentul pacienților cu COVID la domiciliu este mai importantă ca niciodată. Vom coopera cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale pentru actualizarea Protocolului de tratament pentru medicii de familie, astfel ca pacienții să poate fi mai bine monitorizați și tratați la domiciliu”, a adăugat Ceban.

Citește și: DOC // Chișinăul IGNORĂ recomandările formulate de CSS și Maia Sandu. Piața Centrală rămâne DESCHISĂ și niciun fel de „lockdown” în capitală

Totodată, acesta sfătuiește cetățenii să-și procure dispozitive pentru monitorizarea permanentă a saturației de oxigen în sânge.

„Aceste dispozitive medicale sunt accesibile și pot fi procurate câte unul în fiecare familie ca și termometrele sau aparatele pentru măsurarea tensiunii arteriale. Pentru familiile social-vulnerabile vom propune achiziționarea de pulsoximetre prin program social municipal special”, a conchis Ceban.

Menționăm că, de la începutul pandemiei, în Chișinău au fost înregistrate peste 85 000 de cazuri de infectare cu COVID-19 și circa 1 300 de decese.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md