01:20:19 27.04.2024
Stiri

Reacția autorităților din R. Moldova, după ce mai multe state au SUSPENDAT vaccinările cu AstraZeneca: „Numărul evenimentelor tromboembolice la persoanele vaccinate cu AstraZeneca nu este mai mare decât cel observat în rândul populației generale”

Actualitate 11.03.2021 17:41 Vizualizări1629 Autor: Ziarul National
Reacția autorităților din R. Moldova, după ce mai multe state au SUSPENDAT vaccinările cu AstraZeneca: „Numărul evenimentelor tromboembolice la persoanele vaccinate cu AstraZeneca nu este mai mare decât cel observat în rândul populației generale”


Autoritățile din domeniul sănătății al R. Moldova anunță că urmăresc rapoartele oficiale și rezultatele monitorizărilor realizate de către instituțiile responsabile de controlul și monitorizarea siguranței și eficienței vaccinurilor împotriva COVID-19, dar deocamdată nu ar exista motive de îngrijorare, în contextul în care mai multe state au declarat că suspendă temporar utilizarea vaccinului AstraZeneca.

„La momentul actual, potrivit constatărilor Comitetului pentru evaluarea riscurilor în materie de farmacovigilență (PRAC) din cadrul Agenției Europene a Medicamentului (EMA) – „ Informațiile disponibile până în prezent indică faptul că numărul evenimentelor tromboembolice (formarea cheagurilor de sânge) la persoanele vaccinate cu AstraZeneca nu este mai mare decât cel observat în rândul populației generale”. Specialiștii în imunizare și autoritățile responsabile de gestionarea campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 în Republica Moldova urmăresc derularea campaniei de vaccinare și analizează minuțios fiecare eveniment advers postimunizare”, cităm dintr-un comunicat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecței Sociale.

Până în prezent, în Republica Moldova au fost administrate 9 341 de doze de vaccin AstraZeneca și au fost înregistrate 303 reacții adverse ușoare, care nu prezintă niciun pericol pentru viața și sănătatea celor vaccinați, susțin experții în imunizare.

„Vaccinul AstraZeneca este listat spre utilizare de urgență de către Organizația Mondială a Sănătății și utilizat în Marea Britanie, Uniunea Europeană, Australia. Până în prezent, au fost administrate milioane de doze de vaccin, fiind demonstrată eficacitatea și siguranța lui în rândul populației generale”, cităm din același comunicat.

Menționăm că, până acum, Austria, Danemarca, Estonia, Luxemburg, Lituania, Letonia și Italia au suspendat temporar utilizarea vaccinului AstraZeneca.

Ministrul danez al Sănătății, Magnus Heunicke, a scris, de exemplu, pe Twitter că „autoritățile din domeniul sănătății au suspendat, din cauza măsurilor de precauție, vaccinarea cu AstraZeneca în urma unui semnal al unui posibil efect secundar grav sub formă de cheaguri de sânge fatale”: „Trebuie să acționăm repede și să investigăm temeinic”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md