04:04:00 27.04.2024
Stiri

VIDEO // R. Moldova și-a vaccinat împotriva COVID-19 doar 0,2% din populație: Până la mijlocul lunii aprilie vom avea încă 117 mii de doze AstraZeneca și Pfizer pentru a vaccina inclusiv persoane cu vârsta de peste 60 de ani

Actualitate 10.03.2021 11:40 Vizualizări2458 Autor: Ziarul National
VIDEO // R. Moldova și-a vaccinat împotriva COVID-19 doar 0,2% din populație: Până la mijlocul lunii aprilie vom avea încă 117 mii de doze AstraZeneca și Pfizer pentru a vaccina inclusiv persoane cu vârsta de peste 60 de ani


R. Moldova a vaccinat, până în dimineața zilei de miercuri, 7 367 de angajați ai sistemului medical împotriva COVID-19.

Potrivit medicului epidemiolog de la Agenția Națională de Sănătate Publică, Alexei Ceban, este vorba despre o acoperire cu prima doză de vaccin a 0,2% din populație (3,5 milioane de oameni).

În spitalele din R. Moldova au fost distribuite până acum 18 000 de doze de vaccin AstraZeneca din loturile donate de România și platforma COVAX - în total 36 000 de vaccinuri.

Alexei Ceban a precizat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că R. Moldova așteaptă alte loturi de vaccinuri donate prin intermediul platformei COVAX până la finele lunii martie, dar și la mijlocul lunii aprilie, care vor fi suficiente pentru a imuniza toate categoriile de persoane incluse în prima etapă, în total circa 60 000 de lucrători din sistemul medical.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Ninel Revenco, a adăugat, în cadrul aceleiași conferințe de presă, că există deja documente confirmative privind expedierea la Chișinău, prin intermediul platformei COVAX, a 21 de mii de doze AstraZeneca până la sfârșitul acestei luni și a altor 72 de mii - până la mijlocul lunii aprilie.

Totodată, până la finele lunii aprilie curent, UNICEF va aduce în R. Moldova peste 24 de mii de doze de vaccin Pfizer.

„Practic, ne vom permite să trecem de la faza I la faza a doua, în campania de vaccinare fiind implicate și persoanele cu vârsta mai mare de 60 de ani, cele cu comorbidități, angajații din sistemul educației, al apărării etc.”, a specificat Ninel Revenco.

Profesorul universitar a adăugat că vaccinarea este unica șansă să punem capăt pandemiei și să evităm cazurile grave, dar și cele peste 20 de decese înregistrate zilnic, toate cele patru vaccinuri autorizate de Organizația Mondială a Sănătății - Pfizer, AstraZeneca, Moderna și Janssen - fiind sigure și eficiente.

Potrivit aceleiași surse, există persoane care s-au infectat de două sau chiar de trei ori cu noul coronavirus, iar studiile arată că „cea de-a doua infectare poate fi mai gravă decât primul episod de COVID-19”.

De aceea, persoanele care au făcut o formă gravă a bolii și au beneficiat de plasmă covalescentă urmează a fi vaccinate după 90 de zile de la însănătoșire, iar cele care au avut o formă ușoară sau medie - peste două săptămâni.

„Nu toți cei care au avut COVID-19 au făcut anticorpi în cantitatea necesară”, avertizează experții din domeniul sănătății.

Menționăm că R. Moldova ar urma să primească donații de vaccinuri pentru a acoperi imunizarea a 20% din populație. Alte 30% vor fi procurate la prețuri preferențiale prin intermediul platformei COVAX și încă 20% - din alte achiziții efectuate de stat.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md