10:34:04 26.04.2024
Stiri

Fostul lider separatist al Cataloniei a rămas fără imunitate în Parlamentul European

Actualitate 10.03.2021 15:57 Vizualizări1040 Autor: Ziarul National
Fostul lider separatist al Cataloniei a rămas fără imunitate în Parlamentul European Profimedia Images


Fostul lider catalan și principal exponent al mișcării de independență a Cataloniei, Carles Puigdemont, și-a pierdut, luni, imunitatea parlamentară după un vot desfășurat în Parlamentul European. Fostul lider separatist a anunțat că va contesta decizia la Curtea Europeană de Justiție, scrie Euronews.

Puigdemont are pe numele său un mandat de arestare emis de autoritățile din Spania, care vor să îl tragă la răspundere pentru rebeliune/sedițiune și folosire abuzivă de fonduri publice, în principal pentru rolul său în declararea unilaterală a independenței Cataloniei în octombrie 2017.

Puigdemont, care a fugit din Spania imediat după evenimentele din 2017, a devenit europarlamentar în 2019, iar funcția obținută l-a protejat până acum de încercările autorităților spaniole de a îl aresta.

Europarlamentarii au decis, însă, să îi retragă imunitatea, luni, un lucru la care Puigdemont spune că se aștepta, precizând și că este „persecutat politic”.

„Suntem persecutați politic (n. red. – foștii lideri ai Cataloniei). E vorba de persecuție politică. Iar acesta este unul dintre principalele motive pentru care era nevoie să refuzăm orice petiție pentru retragerea imunității, pentru că suntem politicieni”, a spus Puigdemont.

„Ce fel de democrație este asta în care minoritățile politice și disidenții sunt persecutați pentru ideile lor? Am fost aleși de peste un milion de cetățeni pentru a apăra aceleași idei pe care justiția spaniolă le folosește pentru a ne persecuta”, a adăugat el.

Parlamentul European a decis retragerea imunității lui Carles Puigdemont cu 400 de voturi pentru și 248 împotrivă. În aceste condiții, el ar putea fi acum extrădat în Spania pentru a fi judecat.

Și alți doi europarlamentari catalani, Antoni Comin și Clara Ponsati, și-au pierdut imunitatea conferită de funcție. Majoritatea europarlamentarilor a hotărât că cei trei au fost puși sub acuzare înainte de a-și obține mandatul, iar din acest motiv, imunitatea parlamentară nu se poate aplica.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md