00:37:07 27.04.2024
Stiri

PD susține că cetățenii R. Moldova au OBOSIT de „ping-pongul” declarațiilor între Maia Sandu și Dodon. PLANUL propus de Filip pentru depășirea crizei: „Prioritatea ZERO este vaccinarea a 70% din populație, după care mergem la ANTICIPATE”

Actualitate 10.03.2021 19:20 Vizualizări1881 Autor: Ziarul National
PD susține că cetățenii R. Moldova au OBOSIT de „ping-pongul” declarațiilor între Maia Sandu și Dodon. PLANUL propus de Filip pentru depășirea crizei: „Prioritatea ZERO este vaccinarea a 70% din populație, după care mergem la ANTICIPATE”


Partidul Democrat (PD) a propus astăzi un plan de acțiuni pentru depășirea crizei pandemice, dar și a celei economice în care s-a pomenit R. Moldova după demisia Guvernului Chicu. Planul democraților conține patru puncte: pandemia, grija față de oameni, asistența externă și sustenabilitatea bugetului, organizarea anticipatelor.

Acest plan a fost prezentat de liderul PD, Pavel Filip, după întâlnirea de astăzi cu prim-ministrul în exercițiu Aureliu Ciocoi.

„Situația este foarte proastă, numărul de noi cazuri de COVID crește de la o zi la alta, la fel ca și numărul celor care pleacă din viață din cauza acestui virus. În fiecare oră moare câte un om. Până acum am pierdut peste 4 000 de oameni în lupta cu acest virus. Între timp, PAS și PSRM nu pot decide cine totuși e responsabil de situația din țară. O țară întreagă este ostatica unui ping-pong de declarații între doi actori. O zi ascultăm ce a spus Maia Sandu într-un spot video filmat la Președinție, altă zi ascultăm ce a spus Dodon în emisiunea lui filmată deja la sediului PSRM. Până când? Ce trebuie să se întâmple ca să ne apucăm de treabă? Câți oameni trebuie să mai moară răpuși de COVID? Când ieșim din această criză și care e soluția?”, a întrebat Filip în cadrul unui briefing de presă.

În acest sens, fostul premier a propus un plan de acțiuni pentru următoarele luni.

„Primul punct se referă la pandemia COVID. Prioritatea zero este vaccinarea a 70% din populație. În acest scop, trebuie de identificat voluntari, implicate spitalele private, implicați militarii pentru a organiza spitale de campanie, de solicitat ajutor și asistență de la alte țări care au reușit. Dar asta trebuie să fie cel mai important lucru acum, nu există altă problemă mai mare. Drumuri, justiție, corupție, mediu, toate cad pe planul doi. Cea mai importantă e sănătatea oamenilor noștri”, a subliniat Pavel Filip.

De asemenea, Filip propune măsuri pentru suportul populației: „Inflația mică din anul trecut nu va permite indexarea pensiilor. Există un proiect de acordare a unui ajutor de Paști de 1 000 de lei. Propunem să venim cu acest ajutor unic de 1 000 de lei încă o dată, de la 1 iulie. Să oferim o îndemnizație de reabilitare celor care au fost infectați cu COVID. Să oferim asistență concretă mediului de afaceri ca să treacă peste această criză”.

În același timp, planul lui Filip presupune și deblocarea asistenței financiare externe. „Dacă ne referim la Acordul cu FMI, atunci e vorba de 558 de milioane de dolari pentru o perioadă de trei ani, bani de care țara noastră are nevoie de urgență. Acordul cu România. R. Moldova riscă să piardă 60 de milioane de euro din grantul de 100 milioane de euro acordată de România prin acordul semnat în 2010. Și asta dacă Guvernul nu va semna până în luna aprilie, protocolul adițional necesar. Asistența UE. 100 de milioane de euro. PD va insista pe îndeplinirea tuturor condițiilor pentru a obține acești bani, mai avem timp până în august, pentru că acest ajutor expiră în septembrie”, a subliniat sursa citată.

Ulterior, după îndeplinirea celor trei puncte, urmează să fie organizate alegeri parlamentare anticipate.

„În primul rând trebuie să modificăm sistemul electoral – să fie permis votul timp de două zile. De aceea, PD invită partidele politice autentice din Parlament la dialog. Ne întâlnim, dacă găsim numitor comun, dacă toți împărtășesc acest plan, care poate fi îmbunătățit, elaborăm o foaie de parcurs, care, în linii mari, ar însemna votarea unui guvern funcțional, cu mandat clar, limitat. În termen de o lună, Guvernul să vină în Parlament cu toate proiectele indicate în acest plan/rectificările necesare.

După realizarea acestui plan, adică peste o lună, conform unei înțelegeri între aceste partide, Parlamentul nu se mai întrunește în ședință timp de trei luni. Urmează dizolvarea constituțională a Parlamentului și organizarea alegerilor parlamentare anticipat. În toată această perioadă vom avea un guvern funcțional și procesul de vaccinare bine pus la punct”, a conchis președintele PD.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md