16:21:09 05.05.2024
Stiri

Cum a fost privatizată ILEGAL compania „Air Moldova”: Deși Parlamentul a îndemnat Guvernul, încă în toamna anului 2019, să ceară ANULAREA contractului de privatizare, compania nu a mai revenit în gestiunea statului

Actualitate 09.03.2021 11:35 Vizualizări2247 Autor: Ziarul National
Cum a fost privatizată ILEGAL compania „Air Moldova”: Deși Parlamentul a îndemnat Guvernul, încă în toamna anului 2019, să ceară ANULAREA contractului de privatizare, compania nu a mai revenit în gestiunea statului


Compania „Air Moldova” nu a mai revenit în gestiunea statului, deși Parlamentul îi cerea Guvernului, încă pe 4 octombrie 2019, să se adreseze în instanța de judecată cu solicitarea de a anula contractul de privatizare a acestei entități, încheiat în anul 2018.

Solicitarea se conținea în raportul Comisiei parlamentare de anchetă pentru evaluarea modului de pregătire și desfășurare a privatizării companiei „Air Moldova”, aprobat de Parlament. Președintele comisiei respective, Igor Munteanu, a declarat atunci că „la baza acestei tranzacții a fost o fraudă”, iar concursul de privatizare a fost organizat în mare grabă.

Vicepreședintele Parlamentului, deputatul Alexandru Slusari, ține să amintească, la un an și jumătate de la acea decizie a Parlamentului, detaliile acestei privatizări păguboase pentru stat, subliniind faptul că organele de drept nu au progresat în investigațiile care țin de această tranzacție.

„1. Datorii artificiale. În perioada 2013-2017, la Întreprinderea de Stat „Air Moldova” a avut loc creșterea artificială a ritmului de cheltuieli în raport cu cel al veniturilor, în rezultatul cărora a fost compromisă în totalitate viabilitatea întreprinderii. Astfel, persoane responsabile din cadrul entității, având o atitudine neglijentă, au gestionat ineficient activitatea întreprinderii, înregistrând pierderi de 1,283 de miliarde de lei. Centrul Național Anticorupție a pornit o cauză penală la 19 august 2019.

2. Procedura viciată de concurs. Complexul patrimonial unic ÎS „Air Moldov”a a fost evaluat la 48,23 de milioane de lei pe data de 17 iulie 2018, înainte de privatizare. Potrivit raportului Curții de Conturi, prețul de expunere a complexului a fost estimat la peste 300 de milioane de lei sau de șase ori mai mult decât valoarea propusă de Agenția Proprietății Publice. Așa-zisul concurs a fost aranjat pentru o singură companie – SRL „Civil Aviation Group”, înregistrată cu 12 zile înainte de depunerea ofertei. În consecință, Comisia de concurs a admis neregulamentar oferta SRL „Civil Aviation Group”, deși ultima nu a prezentat copii ale situațiilor financiare pe perioada de gestiune anterioară, autentificate de organul statistic teritorial, în lipsa unor indicatori de activitate economico-financiară cuantificabili, dar și în pofida faptului că această companie aeriană nu a avut experiență de activitate în antreprenoriat. Pe faptul concursului trucat, Procuratura a pornit pe data de 6 martie 2020 o cauză penală. Dar, cu regret, până în prezent nimeni din fosta conducerea APP nu a fost pus sub acuzare.

3. Privatizarea în baza unor tranzacții financiare dubioase. La 28 septembrie 2018, compania de asigurări „Moldasig” SA a efectuat două transferuri în sumă totală de 59,22 de milioane de lei către SRL „Style Design Imobil”, chipurile pentru procurarea a 55% din acțiunile altei companii - „Style Design Company” SA. Ambele companii au fost fondate la 12 - 13.09.2018 de către doi cetățeni ruși - Roman MISHCHENKOV și Igor DULIGA, persoane interpuse ale lui Plahotniuc. Tot în aceeași zi, 28 septembrie, „Style Design Imobil” SRL a transferat ca împrumut suma menționată de 59,2 milioane de lei persoanei fizice Olga EVDOCHIMOVA (a.n. 01.01.1956), care nu figurează ca fondator al unei persoane juridice şi nici nu are venituri salariale pe parcursul ultimilor ani (fiind interpusă). La rândul său, Olga EVDOCHIMOVA a retras în numerar de la MAIB în două tranzacții, 2,3 milioane de euro şi 13,25 de milioane de lei (în total 58,7 milioane de lei). Tranzacțiile respective au avut loc după încheierea zilei operaționale, contrar cerințelor de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului. La 1 octombrie 2018, sume bănești, în volum similar, au fost integrate în circuitul financiar de către co-fondatorul „Civil Aviation Group” SRL, Andrei IANOVICI (a.n. 25.07.1979), persoană din anturajul lui Ilan ȘOR, care a completat contul său deținut la MAIB cu sumele de 2,26 de milioane de euro şi, respectiv, 300 de mii de euro (în total 50,2 milioane de lei). Andrei IANOVICI a acordat ca împrumut de la fondator suma de 50,05 milioane de lei companiei „Civil Aviation Group” SRL care, în aceeași zi, a transferat 49,8 milioane de lei către Trezoreria de Stat - ca plată pentru privatizarea ÎS „AIR Moldova”. CNA a pornit cauza penală pe această tranzacție cu elemente de spălare de bani pe data de 26 iulie 2019. Șase persoane sunt puse sub învinuire, iar Andrei IANOVICI este fugar și a fost anunțat în căutare”, amintește Alexandru Slusari.

Amintim că, potrivit concluziilor Comisiei parlamentare de anchetă pentru evaluarea modului de pregătire și desfășurare a privatizării companiei „Air Moldova”, deși numărul de pasageri ai companiei, care deține 60% din cota de piață al transportului aerian de călători, a crescut constant în ultimii ani - de la 500 de mii în 2012 până la 1,13 milioane în 2017, „Air Moldova” înregistra pierderi tot mai mari. Mai mult, statul i-a acordat zeci de milioane de lei companiei în calitate de ajutor înainte ca aceasta să fie privatizată.

Totodată, deși cifra de afaceri a „Air Moldova” este de trei miliarde de lei, un evaluator contractat de guvernarea din anul 2018 a arătat că aceasta ar valora numai 48 de milioane de lei.

Totodată, la încheierea contractului de privatizare au fost ignorate interesele statului, iar unul dintre cei doi asociați ai companiei „Civil Aviation Group” SRL, Andrei Ianovici, care a privatizat „Air Moldova”, a mers la ora 20.00 la o bancă din Chișinău cu 2,56 de milioane de euro pentru a achita achiziția, caz investigat de oamenii legii.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md